Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Dabrovi ponovo u Savi i Drini

Sto godina nakon što je u Srbiji nestao poslednji dabar i 11 godina od njegovog ponovnog naseljavanja u Specijalnom rezervatu prirode "Zasavica", ta vrsta ponovo se vraća u vode Save i Drine ŠABAC - Sto godina nakon što je u Srbiji nestao poslednji dabar i 11 godina od njegovog ponovnog naseljavanja u Specijalnom rezervatu prirode "Zasavica", ta vrsta ponovo se vraća u vode Save i Drine, a stručnjaci očekuju dalje širenje njihovih naseobina.

Istraživač i stručni saradnik u "Zasavici" Mihailo Stanković rekao je da se dabar uspešno prilagodio uslovima u ovom rezervatu i da su njegova staništa registrovana u Savi i Drini, kao i u Obedskoj bari.

Oni su pre tačno 11 godina stigli u Zasavicu, a godinu dana kasnije su pušteni i u Obedsku baru. Naši dabrovi su čipovani tako da ih pratimo kuda idu. Savom su stigli nizvodno do Obrenovca, a uzvodno do Brčkog u Bosni i Hercegovini. Imamo podatke i da su stigli južno u Mačvu, u kanal Bitva u selu Glušci, i još niže u Drinu i Jadar, rekao je Staković.

Prema njegovim procenama, u ovom trenutku ima preko sto dabrova koji su se, posle jednog veka odsustva, dobro snašli u Srbiji.

U Zasvaicu je pre 11 godina pušteno 35 dabrova, a prema sadašnjim procenama već ih ima oko 65, dok je njihov broj u celoj Srbiji premašio 100, rekao je Stanković, dodajući da je ispunjen cilj da se nakon inicijalnog unošenja u Zasavicu, prošire i na druge vode.

U proteklih 100 godina nestalo je mnogo močvarnih i polavnih terena na kojima se sada nalaze obradive površine, ali su se dabrovi, prema Stankovićevim navodima, jako dobro snašli u novim uslovima, i u velikim i dubokim kanalima za navodnjavanje formirali su nova staništa.

Mnogi kažu da će se dabrovi prenaseliti, ali to je nemoguće, jer su oni teritorijalne životinje. Jedna porodica drži jednu teritoriju i tu ne trpi nikog drugog, kaže Stanković.

Poslednji pimerak dabra odstreljen je u Srbiji 1920. godine na Dunavu i od tada mu se u domaćim vodama gubi svaki trag, sve do 2004, kada je, zahvaljujući donaciji iz Nemačke, naseljen u Specijalni rezervat prirode "Zasavica"

Prema Stankovićevim navodima, dabrovi su vegetarijanci koji se hrane korom drveta i ne ugrožavaju riblji svet u rekama, kao ni useve pored svojih staništa.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries