Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12102023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Užice: Profit zamutio vodu

Bura oko ustupanja ribarskog područja "Zapadna Morava". Više od 3.500 ljudi protivi se uništavanju ribljeg fonda i reka

MINISTARSTVO poljoprivrede i zaštite životne sredine donelo je još nepravosnažnu odluku da se veliko ribarsko područje "Zapadna Morava", na 10 godina, ustupa na korišćenje privatnom preduzeću "Balkan eko-tim" iz Prijepolja. Ali oko 3.500 zaljubljenika u naše vode - iz Zajedniceorganizacija rekreativnih i sportskih ribolovaca "Zapadna Morava i Drina" - sumnja da je odabir bio namešten, te da će, shodno već viđenoj praksi, želja za profitom biti ispred zaštite ribljeg fonda, reka i jezera. 

- Tokom sastanka sa predstavnicima Ministarstva, na našu inicijativu, razotkrivene su malverzacije ranijeg korisnika, firme "SPDA ekolodžik" iz Čačka. Tada smo dobili smo pohvale, ali su i novi konkurs pratile neregularnosti. Bodovna lista za kriterijume određene Zakonom naknadno je određena i, naknadnim uvidom u konkursnu dokumentaciju, shvatili smo da smo u svemu bili bolji, pa smo uložili prigovor - kaže predsednik UO zajednice, Duško Velanac. 

Ribolovci su pribavili i dokaze da je firmi iz Prijepolja sporna bodovna lista unapred bila poznata, čime je dovedena u povlašćen položaj. Privatnik je, čak, predložio - a odlukom je to potvrđeno - da poribljavanje obavlja samo izuzetno, kao korektivnu meru, a povećanje ribljeg fonda planirano je tek kroz prirodni mrest vrsta koje u ovim vodama praktično i ne postoje!?

U tome je, izgleda, i suština spora: interes ribolovaca su zaštita ribljeg fonda i voda - bez ostvarivanja profita, pri čemu jedna od članica Zajednice, jedina u Srbiji, poseduje mrestilište salmonidnih vrsta - dok je kod privatnika redosled prioriteta obrnut...

- Dobiti ovde nema mesta jer se sav novac prikupljen prodajom dozvola, po zakonu, mora utrošiti na čuvanje voda i poribljavanje. Još ima vremena da se donese ispravna odluka, u korist neprofitne organizacije sa svim potrebnim kapacitetima, a o tome da je to jedino dobro rešenje svedoči i praksa u evropskim zemljama, poput Slovenije, Engleske ili Norveške - zaključuje Velanac.

STAV TEK OD NEDELjE

- SA čim smo konkurisali i kako ćemo gazdovati vodama obelodaniće početkom iduće sedmice, kada bude potpisan ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede - saopštili su iz "Balkan eko-tima" koji, kako nezvanično saznajemo, vode dvojica Prijepoljaca i jedan Ariljac.

Izvor: www.novosti.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries