Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu03302023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Zagađenje iz Vrbasa

Iz "Voda Vojvodine" povodom gušenja ribe u reci Krivaji i kanalu Dunav-Tisa-Dunav kod Srbobrana. Upumpava se čista voda iz Kucure RIBA u reci Krivaji i Velikom bačkom kanalu u Srbobranu isplivala je na površinu u potrazi za kiseonikom zbog zagađenosti uzvodnog dela ovog vodotoka kod Vrbasa, ocenjeno je u JVP "Vode Vojvodine".

Nakon što su ribolovci i predstavnici lokalne samouprave upozorili da se ove jeseni svakih nekoliko dana na površini Krivaje i VBK pojavljuju velike količine ošamućene ribe, koje građani vade mrežama i grabuljama, te ih potom prodaju ribarnicama u Novom Sadu, ili mušterijama na pijacama, iz JVP "Vode Vojvodine" saopšteno je da stručne službe ovog preduzeća pažljivo prate situaciju na srbobranskim vodama.

Za spas ribe u Srbobranu, "Vode Vojvodine" pribegle su osvežavanju Krivaje i kanala DTD čistom vodom.

- Čim je ribočuvarska služba primetila ribu na površini, polovinom prošle nedelje, počelo je preventivno pumpanje većih količina čiste vode krakom kanala iz pravca Kucure. Osvežavanje čistom vodom i dalje se radi, ali to nije trajno rešenje. Dugoročno rešenje uslediće tek kada kanal kroz Vrbas bude očišćen, jer zagađenja iz tog dela vodotoka prouzrokuju probleme nizvodno, a pogotovo u tom delu kod Srbobrana, gde se zbog krivine protok vode usporava - objasnili su stručnjaci "Voda Vojvodine".

Iako ribolovci u Srbobranu tvrde da u VBK više nema nijedne kvalitetne ribe, a da površinom pluta i zlatica, vrsta koja je najotpornija na zagađenje, u "Vodama Vojvodine" demantuju da je bilo uginule ribe. Iz ovog preduzeća poručili su da su robočuvari stalno na terenu i da su o gušenju ribe u Krivaji i VBK obaveštene nadležne inspekcije.

NEZADOVOLjNI INSPEKCIJOM

PECAROŠI i opštinski čelnici u Srbobranu nezadovoljni su radom i ribočuvara i inspektora, koji se, kako kažu, pojavljuju kad incidenti na kanalu i u Krivaji prođu i zagađivači pročiste otpadne vode na svojim ispustima, pa naknadno uzorkovanje vode ne pokaže uzroke trovanja ribe. Srbobranci su ubeđeni da im zagađenje u reci i na kanalu dolazi iz fabrika i sa farmi iz okolnih opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Vrbas i Kula, jer, kako ističu, u njihovoj opštini nema industrije koja bi trovala ribu.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries