Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu08052021

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

4 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Otrovana riba završava u novosadskim ribarnicama?

U Velikom bačkom kanalu i reci Krivaji u Srbobranu ove jeseni događaju se veliki pomori ribe, koje nadležni ne uspevaju da zaustave.

Odbornik u lokalnoj skupštini Zoran Janković, koji je i sportski ribolovac, kaže da od 1. oktobra svakog drugog ili trećeg dana po površini ovih vodotokova pluta ošamućena riba, čije trovanje, kako se pretpostavlja, uzrokuju industrija i farme iz okolnih opština.

"Zbog čestih pomora proteklih dana, u kanalu u ovom trenutku nema više nijedne kvalitetne ribe, koja je ili otrovana, ili je pobegla nizvodno u potrazi za kiseonikom. Na površini vodotoka su tone srebrnog karaša, vrste koja je inače najotpornija na zagađenje. Ono što posebno zabrinjava je besomučno vađenje omamljene ribe iz kanala, čije je konzumiranje opasno po zdravlje, a prodaje se u Srbobranu i okolini, ili završava u ribarnicama u Novom Sadu. U delu Srbobrana zvanom Vašarište, kod kanala, ovih dana nije bilo kuće bez 200-300 kilograma izvađene ribe, najviše tolstolobika i soma, među kojima je bilo i primeraka od 20-30 kilograma", navodi Janković.

Prema njegovim rečima, prijave lokalne samouprave inspekcijskim službama ne daju rezultate, jer dosad nije kažnjen nijedan zagađivač, pišu "Novosti".

Predsednik opštine Srbobran Zoran Mladenović ističe da zagađenje Krivaje stiže iz pravca Bačke Topole i Malog Iđoša, dok ribu u VBK zagađuju otpadne vode iz Vrbasa i Kule.

"Već mesec dana tražimo da nam se zakažu sastanci sa predstavnicima JVP "Vode Vojvodine", kao i resornog ministarstva i pokrajinskog sekretarijata, u pokušaju da zaustavimo zagađivače. Uređena je kanalska mreža, a u čišćenje Krivaje opština je u poslednje tri godine uložila više od 100 miliona dinara. Uprkos tome, imamo velika uginuća ribe. Pomor ribe obično se događa petkom popodne, kad se inspektori ne javljaju na pozive, pa se ni zatrovana voda blagovremeno ne uzorkuje", primećuje Mladenović.

Janković je na poslednjoj sednici SO, održanoj 3. decembra, predlagao tačku dnevnog reda "Stop zagađenju kanala", koja nije prihvaćena.

"Tražio sam da svi zajedno - odbornici, članovi Opštinskog veća i predsednik opštine - budemo na mostu preko VBK i tako skrenemo pažnju na alarmantno stanje zbog pomora ribe. To je odbijeno, jer predlog nisam podneo u pisanoj formi 48 sati pre početka sednice. Kao da život nije iznad toga", kaže Janković.

Izvor: www.021.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries