Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon02062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Prvi koraci za održavanje plovnih puteva u Srbiji

Kroz Srbiju teče 2.000 kilometara plovnih puteva, a Dunav, Sava i Tisa nalaze se na međunarodnom režimu plovidbe. Kako bi iskoristila pun kapacitet tih puteva, Vlada Srbije usvojila je strategiju o održavanju plovnih puteva sa pratećim sadržajima i o izgradnji novih luka i pristaništa. Do nedavno su bile gotovo puste, a danas teretni i nautički saobraćaj na našim rekama postaje sve intenzivniji. Međutim, nedostaje im infrastruktura, pristaništa, luke, sidrišta, pa čak i pumpe za gorivo.

"Srbija danas ima deset luka otvorenih za međunarodni saobraćaj i dva teretna pristaništa za domaći saobraćaj. Od tog broja devet luka imamo na Dunavu, jedan na Tisi i dva pristaništa na Savi. Ukupan promet u Lukama iznosi devet miliona tona i ta cifra se svake godine povećava", ističe Vuk Perović, v. d. direktora Direkcije za upravljanje lukama.

Srbija koja je bogata jezerima, rekama, rukavcima, kanalima, gotovo da ne koristi potencijale prirodnog bogatstva. Samo dužina plovnog puta Dunava iznosi 558 kilometara.

"U gornjem delu Dunava kroz Srbiju na delu od Bezdana do Bačke Palanke, odnosno do Novog Sada na Dunavu postoje problemi koji se manifestuju u smanjenju raspoloživih širina za plovidbu. One su na sasvim zavidnom nivou, ali u situaciji kada se nalazimo u malovodnom periodu", ukazuje Ljubiša Mihajlović iz Direkcije za vodne puteve "Plovput".

Novi zakon o plovidbi i lukama usaglašen je sa propisima EU. Njime se reguliše i način odlaganja otpada sa brodova koji prolaze kroz našu zemlju.

"Ovim propisima predviđeno je da se na nekoliko tačaka na rekama formiraju stanice za prikupljanje brodskog otpada, čime će brodari biti u situaciji da se reše svog otpada koji na brodu prikupe, od komunalnog otpada do onog opasnog od ispirnja tankova. To će biti predavano za sakupljanje i kasnije prenošenje u reciklažu", ukazuje Leposava Sojić, pomoćnica ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Osim Save, Dunava i Tise, u Srbiji je plovna Velika Morava i Tamiš. Ipak, mnogo će vode proteći dok se ne stvore uslovi da se sav potencijal iskoristi. Prvi koraci tek su napravljeni.

Izvor: www.rts.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries