Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

SA TISE NA DUNAV Meštani Mola poklonili skelu Krčedincima

Skelu koja je više od pola veka preko Tise prevozila meštane Mola sa bačke na banatsku stranu, a prestala je da radi kada je otvoren most između Ade i Padeja, žitelji Mola poklonili su Krčedincima kojima će koristiti za plovidbu do Krčedinske ade na Dunavu. Skela se nalazila na suvom četiri godine, a odlukom Saveta Mesne zajednice Mol otplovila je za Krčedin, kako bi, kada se osposobi, mogla da saobraća preko Dunava. Predsednica Saveta MZ Mol Jelena Jakšić objašnjava da je odluka o ustupanju skele Krčedinu usledilo na predlog člana Saveta, koji je u televizijskoj emisiji čuo da ovo sremsko selo na obali Dunava u inđijskoj opštini ima problem i da im je neophodna.


- Savet Mesne zajeenice Mol je predlog jednoglasno prihvatio i sprovedena je procedura da se skela pokloni, s obzirom da od kada je napravljen most na lokaciji između Mola i Ade ona više nema nikakvu funkciju – kaže Jelena Jakšić. Ona dodaje da je korišćena kao najkraća veza iz Mola prema Novom Miloševu i Bočaru, ali je u poslednje vreme bila najviše za potrebe poljoprivrednika koji imaju zemlju sa banatske strane.
 

Predsednica MZ Krčedin Vesna Tuvedžić kaže da je postojala skela koja je u ratnim godinama mobilisana i ostala negde gde je odvežena, tako da je Krčedin od 1990. godine bez skele.
 

- Imamo potrebu za skelom zbog stočara koji drže stoku na Krčedinskoj adi, ali skele više niko ne proizvodi. Kada se u televizijskoj emisiji predstavljalo naše selo, predsednik inđijske opštine je pomenuo problem zbog nedostatka skele, pa su nam se javili iz Mola. Mi smo se oduševili tim gestom, uverili se da je skela uz dodatna ulaganja upotrebljiva, pa smo krenuli u proceduru kod nadležnih organa, što je zahtevalo dosta vremena, ali smo sve priveli kraju. Izvršen je tehnički pregled skele i utvrđeno da je u dobrom stanju, iako je dugo bila van upotrebe. Opština Inđija će nam pomoći da je restauriramo i održavamo – izjavila je Vesna Tuvedžić.

Ona dodaje da pored toga što će skela služiti stočarima iz Krčedina i susednih sela, koji drže goveda, svinje, konje i drugu stoku na Krčedinskoj adi, služiće i u turističke svrhe.

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries