Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon05232022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Jezero kod Rovni pune u tajnosti?

Uprkos brojnim protestima vernika i dela stručne javnosti, tajno je počelo punjenje akumulacije kod brane „Rovni“ kod Valjeva.

Te tvrdnje izneli su Valjevci koji su postavili i fotografije vode u jezeru na društvenim mrežama.


Kako saznaje “Blic”, posle spuštanja zatvarača u jezeru je vidljiva količina vode čiji je nivo desetak metara, što je sedmina mogućeg, jer je brana visoka 75 metara.Međutim, Miodrag Marković, direktor Javnog preduzeća “Kolubara”, investitora sistema “Rovni”, tvrdi da nije reč o tajnom punjenju.

- Pošto smo morali da stvorimo uslove za završno montiranje hidromašinske opreme u optočnom tunelu, spustili smo zatvarač. Kroz taj tunel je prolazila voda, a posle zatvaranja stvorila se retenzija, odnosno višak. Montiranje opreme treba da bude završeno do decembra i tek posle počinje probno punjenje, tako da ovo nije punjenje u tajnosti - objašnjava Marković.
 

On precizira da će probno punjenje trajati dve godine, tokom kojeg će se ispitivati sve što je urađeno u poslednje tri decenije. Državna komisija će odlučiti i do koje kote će veštačko jezero biti napunjeno.

Toj komisiji Ministarstva građevine pismom se obratio episkop valjevski Milutin moleći da se punjenje akumulacije zaustavi na koti 333, čime bi se od potapanja zaštitio manastir Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Valjevska Gračanica.
 

Vernici koji sebe nazivaju „Stražari Gračanički“ prethodnih meseci su više puta protestovali zbog završetka izgradnje sistema „Rovni“.

Nekolicina hidrogeologa upozoravala je da će kvalitet vode koja treba da snabdeva područje sa 200.000 ljudi biti „barski“ i da će brana zagaditi prirodna izvorišta.
 

- Voda iz jezera se neće transportovati do krajnjih potrošača. Ona najpre cevovodom ide do fabrike za preradu u Valjevu, gde se prečišćava, tako da nema bojazni da će se piti „barska“ voda - kaže Marković. 

Svrha brane je i da zaustavi svaki poplavni talas. 

- Posle spuštanja zatvarača, apsolutno smo bezbedni i nikada više Valjevo i opštine uz Kolubaru neće biti poplavljene kao prošle godine - tvrdi Marković.

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries