Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun03262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Почело препумпавање Пека

Приводе се крају радови на новој деоници магистралног пута испод Андезитског прста. – Препумпавање Пека ће потрајати до измештања и изградње новог корита реке дужине око 1.100 метара. РБМ. – Велики инфраструктурни радови предвиђени због отварања рудног тела Андезитски прст и проширења површинског копа Рудника бакра Мајданпек ових дана се захуктавају. Нова траса, нова деоница магистралног пута оспособљава се за саобраћај, а данас је почело и препумпавање Пека које представља фазу у измештању корита реке дужине око 1.100 метара. Упоредо, као први корак ка неопходном преуређењу аутобуске станице почело је и измештање сервис-радионице са бензинском пумпом “Аррива Литаса”.

– Наш први задатак је остварење планиране производње, али не само данас већ и наредних година, па стога измештању инфраструктурних објеката дајемо потребан значај, јер желимо да решења буду и у функцији града – наглашава Бранислав Томић, директор РБМ-а.

Оспособљавање деонице магистралног пута на самом излазу из Мајданпека у правцу Кучева и Београда приводи се крају, тако да је преусмеравање саобраћаја са Партизанског пута на стару трасу питање дана.

– Пуштена је у пробни рад потапајућа пумпа, капацитета 200 литара у секунди. Комплетан цевовод је пречника 200 милиметара, а дуг око 400 метара – објаснио је Горан Репеџић, главни пословођа производње на Површинском копу. Притом наводи да је у току повезивање друге ХСБ пумпе са усисним грлом и постављање другог цевовода паралелно са првим, пречника 150 мм. – Како воде Пека нису чисте, надамо се да ћемо израдом понтона и ових мрежа успети да спречимо хаварије на пумпама.

Очекивања су да тај посао потраје најмање три месеца током којих би требало да буде изграђено ново корито Пека. Постављене пумпе су капацитета два пута по 200 литара у секунди, а урађене анализе водостаја ове реке за последњих 100 година говоре о дотоку од 240 литара, тако да не би требало да буде проблема да се све воде безбедно спроведу кроз постављене цевоводе.

– Ново корито је предвиђено, практично, две етаже испод нове деонице магистралног пута чију линију прати испод Андезитског прста. Трасу корита, бушење стенске масе и минирање, као и одвођење канализационе мреже која је, нажалост, усмерена у Пек, обавезе су запослених у РБМ-у, а копање и бетонирање корита већ изабраног понуђача – рекао је Репеџић, а Дарко Извонар, технички руководилац Површинског копа, је додао:
– Тек треба створити услове за измештање корита и са етаже 350 уклонити око 450.000 тона јаловине само у зони где се измешта река, од укупно 1,1 милион тона. У међувремену, направићемо брану и цевима и пумпама, од Аутобуске станице до рудничке бензинске пумпе, препумпавати Пек како бисмо наставили радове у интересу производње.

Раније се говорило да ће за три до шест месеци морати да се измести Пек, али је интерес РБМ-а да то буде у што краћем року. Јер, измештање корита реке условљава и радове на Аутобуској станици у Мајданпеку.

– Ту смо обавезе поделили у два дела. Први је измештање сервис-радионице која је радовима најугроженија. У међувремену, за уређење Аутобуске станице радимо План детаљне регулације, како бисмо након његовог усвајања добили локацијску дозволу и поступком јавне набавке и избором извођача радова почели уређење – казао је Извонар, додајући да са радионицом треба изместити и бензинску пумпу аутобуског превозника које ће нову локацију имати на самом улазу у круг Аутобуске станице.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries