Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed10042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Bezbednije na bukovima Tare

Rafting u Crnoj Gori ubuduće će moći da se organizuje samo uz međunarodnu licencu. Novim zakonom nadležnost opština preuzima država

CRNOGORSKA vlada usvojila je novi zakon o raftingu na planinskim rekama kojim se obezbeđuje veća sigurnost, a on će biti organizovan tokom cele godine. Država će kao validne priznavati jedino međunarodne licence za vođu splava ili čamca, koje važi u oko 50 zemalja. Odobrenje za rafting biće trajno uz posedovanje važeće dozvole za plovidbu čamcem i polise osiguranja.

- Novim zakonom prenose se nadležnosti za izdavanje odobrenja za rad sa lokalnih uprava na državni organ, čime je data mogućnost da se ta delatnost obavlja na celoj teritoriji države - kaže Predrag Jelušić, državni sekrertar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Ovaj zakon važiće i za raftere koji krstare kanjonom reke Tare, "suzom Evrope" na granici Crne Gore i Republike Srpske. I tek minulog leta "adrenalinsku turu" od Brštanovice do Šćepan Polja u dužini od 15 kilometara (22 buka i brzaka) "pregazilo" je na hiljade srećnika! U ovaj kutak dolutali su gotovo svi ambasadori u Crnoj Gori, ali i neke strane ličnosti iz džet-set društva. Bilo je i princeza iz belog sveta koje su štiklama "udarale" na bukove!

Crnogorska lepotica za rafting je dugačka oko 82 kilometra, a svoj tok počinje kod mosta na Đurđevića Tari, pa do Brštanovice i dalje preostalih 15 kilometara do Šćepan Polja. I upravo je taj tok "najluđi", jer treba preživeti bukove Ćelija, Varda, Borovi, na rasponu od pet kilometara, do Šćepan Polja, gde od Tare i Pive nastaje Drina.

Od Bastaha na Drini pa do Brštanovice u Crnoj Gori formirana su čak 24 kampa! Svi su opremljeni čamcima i domaćom kuhinjom.

TROŠKOVI

U celom ovom poslu troškovi raftera su ogromni. Cena čamca namenjenog desetočlanoj posadi iznosi između 1.500 i 7.000 evra. Pregled po jednom čamcu iznosi od 150 do 250, a dobijanje licence od 300 do 400 evra.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries