hàng hiệu siêu cấp Louis Vuitton hàng hiệu siêu cấp Akcija za očuvanje kečiga na Dunavu - Moja Lađa

Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun08142022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Akcija za očuvanje kečiga na Dunavu

Od jeseni 2014. godine u Dunav je u Bugarskoj i Rumuniji ubačeno 50.000 malih kečiga kako bi se očuvala ova ugrožena vrsta. Ovu aktivnost organizovao je Svetski fond za zaštitu prirode (WWF) uz podršku Evropske unije kako bi se očuvala ova vrsta koja je „preživela praktično bez promena od doba dinosaurusa”

Kečiga pripada porodici jesetri i predstavlja izuzetak jer stlano živi u slatkoj vodi, dok se ostale samo mreste u rekama. U Srbiji postoje ograničenja izlova kečige u pogledu dužine i doba godine.

Stručnjaci su izdvojili sve vreme ovog sveta za uzgoj i pripremu malenih riba. Onda su jedne zore u leto 2015. uz aplauze u Dunav kod bugarskog grada Vetrena ubacili 2.000 mlađi kečige u nameri da povećaju nade za opstanak ove vrste na ivici istrebljenja.

Ove sivo-zelene ribice od 10-ak santimetara, nastale u uzgoju, prevezene su 400 kilometara u cisterni do grada Vetrena.

Ovo je deo šire operacije koju je organizovala nevladina organizacija za zaštitu životne sredine WWF uz finansijsku podršku EU. Kako je rekla stručnjak WWF-a Veselina Kavrakova, reč je o vrsti koja je „opstala praktično bez promena od doba dinosaurusa“, ali je sada u riziku od istrebljenja zbog ljubavi ljudi prema kavijaru.

„Vrste beluga, ruska jesetra i pastruga (dunavska jesetra) su na međunarodnom nivou uvrštene među ribe u velikoj opasnosti“, rekla je Kavrakova. Za kečigu se smatra da je u riziku, ali je po rečima Kavrakove „njena situacija veoma ozbiljna".

Jesetre, ribe špicaste glave, koje mogu da žive do 100 godina i da dostignu dužinu od šest metara, nekada su bile rasprostranjene u velikom delu Evrope. Sada se mogu pronaći samo u donjem toku Dunava. Najčešće žive u Crnom moru a u reke dolaze da bi se mrestile. Kečiga je jedina vrsta koja uvek ostaje u slatkoj vodi.

Do 70-ih godina jesetre su išle vodotokom sve do Austrije, a onda ih je sprečila izgradnja brane Đerdap.

Vlade Rumunije i Bugarske zabranjuju izlov od 2010. godine. U svakom slučaju, prema rečima lokalnog ribolovca Rumena Ivanova „prošla je čitava večnost“ od kada se neko vratio sa Dunava sa jesetrom.

Svaka jedinka mlađi koju su ekolozi ubacili u reku ima broj za raspoznavanje zakačen za minijaturnu metalnu nit koja joj prolazi kroz levo peraje. WWF planira da redovno hvata jedinke i meri njihov rast, kretanje i način života.

„Sada nam fale sve ove informacije, koje su neophodne za zaštitu vrste“, rekao je predstavnik WWF-a zadužen za ovaj projekat u bugarskom WWF Stojan Mihov.

Ohrabrujuće je što su prošlog leta stručnjaci ove nevladine organizacije u Dunavu otkrili nešto jako retko – mladu dvomesečnu morunu. Ove godine zabeleženi su i divlji pastruga i kečiga.

Za sledeće dobre vesti moraće da se pričeka nekoliko godina.

Izvor: www.euractiv.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries