Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue11292022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Tokom regate očistili Tamiš

OPOVO -Kako bi i ove godine ukazali na značaj zaštite Tamiša, zaljubljenici u reku, sa dvadesetak čamaca, plovili su od Pančeva do Opova u okviru šeste Eko-regate "Tamiš".

Na istom zadatku, da sačuvaju prirodu i svoju reku, nautičari i zaljubljenici u Tamiš uputili su se brodićima i čamcima, uzvodno od Pančeva do Opova. Kao i svake godine, čistiti su reku od otpada na koji naiđu, a na putu do cilja zaustavljali su se u Jabuci i Glogonju.

"Regata je nešto jako lepo, dobro je društvo, ima prijateljstva, vožnja čamcem po prirodi, noćenje u prirodi", kaže jedan od učesnika regate i dodaje da je Tamiš specifična reka, da nije plovna jer ima dosta panjeva i nanosa.

Ideja je da se zaštiti priobalje Tamiša, da se reci vrati plovni status i ukaže na privredno-turistički potencijal koji postoji, ali koji ostaje neiskorišćen.

Zahvaljujući ovoj eko-regati, Tamiš je na potezu od Pančeva do Opova ušao u Strategiju razvoja vodnog saobraćaja Srbije od 2015. do 2025. godine.

"U zavisnosti od dinamike i predviđenih radnji koje se odnose na strategiju, mi ćemo doći na red, ali to je jedan vrlo ozbiljan i kompleksan posao, s obzirom na to da je Tamiš svoju plovnost izgubio sedamdesetih godina", objašnjava Milorad Timčenko, koordinator regate.

"Opština Opovo je usmerena na razvoj eko-turizma i u proces proglašenja zaštićenog područja srednjeg potamišja, to je i naša ideja i zato i sarađujemo sa samom eko-regatom", dodaje Marina Mitrović, inspektor za zaštitu životne sredine u Opštini Opovo.

Učesnici regate su provodili vreme i u druženju sa meštanima naselja pored kojih su plovili, a ono što su primetili je da je ove godine bilo manje otpada nego prethodnih i da je reka Tamiš na ovom potezu čistija.

https://www.youtube.com/watch?v=znBA9n_SDY4

Izvor:www.rtv.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries