Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Novo srebro za srpske jedriličare

Na upravo završenom 38. Svetskom prvenstvu u jedrenju klase Mikro posada JK Generali PSTech Racing ostvarila je još jedan fantastičan uspeh osvojivši 2. mesto u diviziji Racer i po drugi uzastopni put popela Srpsku trobojku na pobedničko postolje.

Grad Brest, na samom zapadu Francuske sa izlaskom na Atlantski okean bio je odličan domaćin ovog takmičenja koje se održalo od 07. do 15. avgusta. Učestvovale su 63 posade iz jedanaest zemalja, a najveći broj takmičara ove godine došao je iz zemlje domaćina Francuske.

U odnosu na prošlogodišnje prvenstvo, konkurencija je bila znatno jača, a posebno u diviziji Racer gde se naša posada takmičila, gde je ukupno učestvovalo preko 25 posada.

Naša posada nastupala je u sastavu Goran Stevanović, Nikola Marjanović, Aleksandar Jovanović.

Počeli su dosta slabo i prvog dana po teškim uslovima uz lagan vetar i talase zabeležila 39. i 29. mesto, rezultate koje su kasnije mogli da odbace kao najlošije.

Drugog dana po jakom severoistočnom vetru od 4-5 bofora ekipa je popravila trim broda i jedrila mnogo bolje, zauzevši pozicije 14,14 i 7. Ovde je već bilo jasno da naš tim poseduje kvalitet da se umeša u prvih 10 pozicija koje su obično rezervisane za najbrže brodove u klasi, za diviziju Proto.

Trećeg dana na posebno zanimljivoj navigacijskoj trci koja je trajala četiri ipo sata po istim uslovima kao i prethodnog dana zabeležen je dobar rezultat, 14. pozicija.

Pretposlednjeg dana nije bilo vetra do pred kraj dana, a onda su sudije pustile samo jednu trku po laganom vetru. Odličan start i dobro jedrenje nisu bili dovoljni jer je zbog velike promene vetra koju je bilo teško predvideti naš tim završio na 19. poziciji.

Poslednjeg, petog dana takmičenja, naša posada startovala je kao 3. posada u diviziji sa velikim zaostatkom za drugoplasiranom posadom iz Estonije. Međutim, jak severozapadni vetar od 6 bofora i talasi bili su za našu posadu odlični uslovi. U dve trke oba puta naša posada sjajno je startovala i zabeležila još dva plasmana u za nas do sada nedodirljiv 10 brodova: 7. i 9. mesto.

Na kraju, kada se sve sabere, naša posada je prestigla Estonsku za 3 boda i osvojila 2. mesto u divizji. Sjajni rezultati i plasmani u prvih 10 omogućili su 13. mesto u generalnom plasmanu, što je imajući u vidu hendikep broda naše posade u odnosu na bržu diviziju proto sjajan rezultat.

“Izuzetno smo zadovoljni postignutim rezultatom. U nekoliko trka pokazali smo da smo kao tim spremni i za veće domete. Uz adekvatan i konkurentan brod, dobar plasman i medalja u najbržoj diviziji proto više ne izgledaju kao nemoguća misija. Zahvalni smo svima koji su nas pratili i podržavali, a posebno našim sponzorima Generali osiguranju i kompaniji PSTech koji su nam omogućili dobre pripreme i učešće na ovom takmičenju.” – izjavio je Goran Stevanović, kormilar naše posade.

U generalnom plasmanu titulu Svetskog prvaka klase Mikro, drugi uzastopni, a ukupno treći put u istoriji, ponela je poljska posada POL 109 sa kromilarom Ogrodnikom. Drugo mesto zauzela je ruska posada RUS 39 sa kormilarom Svitsunovim, dok je treću poziciju zauzela još jedna poljska posada POL 77 sa višestrukim svetskim prvakom Tarnackim na kormilu.

U diviziji Kruzer dominirali su domaćini – prvo i drugo mesto osvojile su francuske posade FRA 37707 sa kormilarom Velfringerom i FRA 38294 sa kormilarom Benabenom, dok je treće mesto zauzela posada iz Italije ITA 80 sa kormilarom Vanelijem.

Bilans medalja sa ovog takmičenja je sledeći:

Francuska: 2 zlata, 1 srebro

Poljska: 1 zlato, 1 bronza

Rusija: 1 srebro

Srbija: 1 srebro

Estonija: 1 bronza

Italija: 1 bronza

Naredno svetsko prvenstvo biće održano u junu 2016 u gradu Pskovu u Rusiji.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries