Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun04022023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

VELIKI POMOR RIBE U SRBIJI: Evo zašto nam se dešava ova KATASTROFA!

Apelujemo na ljude da ne peru cisterne u blizini rečnih tokova niti da na drugi način zagađuju reke, jer zbog niskog vodostaja i najmanja količina toksičnih materija ima poguban uticaj na živi svet" Tokom poslednje dve nedelje na području Nišavskog okruga registrovana su četiri pomora ribe. Stradanje ribljeg fonda dovodi se u vezu sa ekstremno niskim temperaturama koji smanjuju nivo reka pa time i nivo kiseonika u vodi zbog čega i najmanje eksterno zagađenje vode dovodi do katastrofalnih posledica.

– Poslednji pomor ribe bio je pre dva dana na Južnoj Moravi u blizini aleksinačkog sela Tešica. Tamo smo zatekli mrtvu ribu u ukupnoj količini od 8.600 grama jer je reč o sitnijim vrstama. U blizini Supovca bilo je još kilogram i po uginulih riba. Ustanovili smo da je kod Supovačkog mosta vodostaj pao za više od metra pa je riba ostala na suvom – objašnjava Nikola Kumanović, direktor DOO „Južna Morava 2“ u čijoj je nadležnosti očuvanje ribljeg fonda i dodaje:

– Iz tog razloga moguće je da uginuće riba nije posledica ljudskog faktora, naročito iz razloga što su na tom istom mestu zatečeni i živi primerci koji nisu pokazivali nikakve znake trovanja – rekao je Kumanović, koji je pritom dodao da je mrtva riba uočena i u rekama Jablanica, Moravica i u Toplici kod Žitoradje.

– Nadležne službe utvrđuju šta je uzrok pomora ribe. Međutim, mi apelujemo na građanstvo da ne peru cisterne u blizini rečnih tokova niti da na drugi način zagađuju reke jer zbog niskog vodostaja i najmanja količina toksičnih materija ima poguban uticaj na živi svet. Zahvalni smo ljudima iz ŠIK „Kopaonik“ koji su na kolektivnom godišnjem odmoru jer bi njihov rad u ovakvoj situaciji sigurno negativno uticao na riblji fond Toplice – kaže Kumanović.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries