Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat02042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Pomor ribe u Toplici

Par hiljada komada uginulih mrena, skobalja, krkuša i klenova sakupili su ribočuvari u Toplici nakon pomora koji se dogodio u nedelju na toku ove reke u blizini Žitorađe. Prema rečima direktora Ribočuvarske službe "Južna Morava 2" Nikole Kumanovića, pomor je lociran na izlasku iz Žitorađe, ali je oko jedne trećine voda odnela do Doljevca, a neki primerci su primećeni u Južnoj Moravi kod Supovca.

Ribolovci su nam javili u nedelju uveče i odmah smo izašli na teren. Krenuli smo sakupljanjem uginule ribe, ali dobar deo su pokupili ljudi i to uglavnom one krupne primerke tako da ne možemo da procenimo koliko je tačno ribe nastradalo - kaže Kumanović.

Apeluje na one koji zateknu uginulu ribu da je sakupljaju za jelo, jer se ne može garantovati da je ona bezbedna za zdravlje.

Direktor "Južne Morave 2" napominje da su uginule autohtone vrste ribe, i to one koje se ne mogu naći na tržištu, te je tako teško u novcu proceniti štetu. Ipak, neke procene su da je na delu toka Toplice gde su ribočuvari sakupili ribu, šteta oko 2 miliona dinara.

Šta je uzrok pomora, ističe direktor “Južne Morave 2”, zasada još nije utvrđeno, ali su nadležne inspekcije izašle na teren i iz Instituta za javno zdravlje su uzeli uzorke kako bi obavili analize.

Izuzetno nizak vodostaj i visoke temperature jesu nepovoljne za riblji fond, ali samo to ne može biti uzrok pomora. Dovoljno je da je neko ispustio cisternu sa fekalijama ili ostacima hemikalija, ili pak neke otpadne vode da dođe do akcedenta - napominje Kumanović.

On naglašava da izlivanja raznih materija u reku kada je vodostaj veći prolazi bez pomora, te zato apeluje na pojedince i firme da “ne ispuštaju štetne materije u reku bar dok je nivo reke nizak i temperature visoke”.

Mi se uvek zalažemo za preventivu jer nama ništa ne znači to što će, recimo, neka firma biti kažnjena novčano. Od tih para ne može se nadoknaditi riblji fond jer se te autohtone ribe ne mogu kupiti - objašnjava.

Podsetimo, i ranijih godina je dolazilo do pomora ribe u reci Toplici. Pre dve godine je do manjeg pomora došlo u centru Kuršumlije zbog promene toka, a 2012. godine je bio veći i utvrđeno je da je tada u uzorku otpadnih voda preduzeća „Simpo Šik“ pojačana koncentracija amonijum joda i fenola.

Podsetimo, pomor ribe u Toplici zabeležen i jula 2011. godine. Tada je utvrđeno da su zagađivači bili "Simpo Šik" i "Frigo Nais".

Izvor: www.juznevesti.com

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries