Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12102023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

OTROV IZ RUDNIKA STOLICE I DALJE TEČE

Više od godinu dana, otrovne materije iz rudnika Stolice kod Kostanika, u vlasništvu Farmakoma cure u lokalnu reku i time i dalje niko od nadležnih ozbiljno ne bavi.

Poslednje analize Korenite, Jadra i Drine radio je još u martu Zavod za javno zdravlje Šabac a ti rezultati pokazuju da arsena ima šest, a antimona 130 puta više od dozvoljenog. Republička agencija analize ne radi još od decembra, iako jalovina bez pauze truje srpske reke.

„Agencija za zaštitu životne sredine radi analize prema nalogu vodoprivrednog inspektora, odnosno inspektora za zaštitu životne sredine. Nije takvih naloga bilo od decembra. Danas smo sa njima organizovali još jednu vanrednu analizu i u narednih nekoliko dana će biti gotovi rezultati. Međutim i bez tih rezultata mi apriori da će ponovo biti povećana koncentracija teških metala“, kaže Filip Radović.

Zašto niko ne reaguje godinu dana, N1 pita punih osam meseci. Ministarstvo za životnu sredinu, nerado ili uopšte ne govori o ovoj ekološkoj katastrofi, jer ih, po svoj prilici, jalovište brine kao lanjski sneg.

U Ministarstvu za vanredne sitruacije kažu: sanaciju će finansirati Ujedinjene nacije. I u kancelariji za obnovu od poplava tvrde: pomoć UN-a je jedino rešenje jer je za Srbiju to veliki finansijski zalogaj.

„U vreme kada smo prvi put pričali o tome postojala je samo jedino procena da se taj problem jedino rešava sa 150 miliona dinara što je novac koji mi konkretno u kancelariji u tom trenutku nismo mogli sebi da priuštimo“, kaže Marko Blagojević.

Nezvanična procena je da će radovi početi tokom leta. Iz kancelarije UN u Beogradu na N1 je stiglo kratko saopštenje:

„UNDP će realizovati izradu projekta trajne sanacije problema vezanog za isticanje otrovnih materija iz rudnika Stolice. Izrada će biti naručena od kvalifikovane firme za projektovanje na osnovu detaljnog projektnog zadatka koji će za cilj imati trajno rešenje problema“.

Da se ovakvo, opšte rešenje makar nazire državi je bilo potrebno godinu dana. Dovoljno da se na delu pokaže slično kao i vlasnik jalovišta - Farmakom koji da sačuva životnu sredinu nije učinio gotovo ništa.

Izvor: www.kurir-info.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries