hàng hiệu siêu cấp Louis Vuitton hàng hiệu siêu cấp Rečna flotila „izrešetala“ mete na Tisi - Moja Lađa

Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun08142022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Rečna flotila „izrešetala“ mete na Tisi

Održana jedna od redovnih vežbi Vojske Srbije, ove godine u planu i međunarodne vežbe – dve sa Rusijom, šest sa SAD

Titel – U potpunoj tišini, u borbenom rasporedu, grupa brodova Rečne flotile Vojske Srbije kretala se Tisom, uzvodno od Titela. U rejonu Titelskog brega, otvorili su paljbu iz automatskih topova, tišina je presečena rafalnim hicima dok su nad površinom reke bili vidljivi svetleći tragovi granata.

Gađane su dve ploveće mete na vodi udaljene više od kilometar, kao i meta na kopnu. Sa brodova je dejstvovano topovima kalibra 20 milimetara, mitraljezima „broving“ kao i automatskim bacačima granata.

Mete su, moglo se videti kada je paljba utihnula, izrešetane.

Bilo je to finale redovne godišnje vežbe Rečne flotile. Sve je počelo u zoru kada su posade brodova dobile borbenu uzbunu, nakon čega su brodovi isplovili da bi zatim pristali uz obale Tise i, uz upotrebu maskirnih mreža savršeno se kamuflirali.

Tema vežbe „Plavi udar 2015-1“ bila je „Sprečavanje prodora rečnih snaga neprijatelja i podrška snagama Kopnene vojske“. Taktička pretpostavka bila je da neprijatelj napreduje niz reku i njenim obalama, dok je zadatak Rečne flotile bio da uspostavi „borbeni dodir“ sa neprijateljskim snagama i izvrši kontraudar. Preduslov za to bilo je izviđanje plovnog puta, posle čega su izvedena pomenuta gađanja kao i spasavanje ranjenika iz vode.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić ocenio je vežbu kao uspešnu, uključujući i one posmatračima manje atraktivne segmente kao što su protivminska dejstva.

Posebno je naglasio složenu situaciju kada je sa šest brodova, na uskom prostoru, istovremeno dejstvovano po metama na reci i kopnu.

Novinari su bili u prilici da ovu vežbu prate sa komandnog broda „Kozara“, inače nedavno remontovanog i modernizovanog.

Na ovom brodu bio je tim za ocenjivanje Kopnene vojske VS koji je pratio i sve vežbovne aktivnosti koje su prethodile ovoj vežbi. Zadovoljni su viđenim, ali će konačnu ocenu dati u skladu sa pravilima ocenjivanja.

Portparol Ministarstva odbrane kapetan korvete Jovan Krivokapić istakao je značaj ovakvih vežbi koje su najviši i najsloženiji oblik praktične obuke.

- Ove godine jedan od prioriteta nam je izvođenje kombinovane obuke različitih roodova i službi u okviru jednog vida i obuke snaga za hitno reagovanje. U tom smislu planirali smo izvođenje više od 250 različitih vrsta vežbi na nacionalnom nivou i više od 20 mulltinacionalnih vežbi – kaže Krivokapić.

U narednom periodu među značajnijim vežbama koje će izvesti pripadnici Vojske Srbije su vežbe „Manevar“, „Vatreni skok“ i „Grom 2015“ na kojima će učestvovati blizu hiljadu vojnika.

Ove godine zajednički vežbu održaće rusko i srpsko vazduhoplovstvo, kao i pripadnici specijalnih padobranskih jedinica.

- U okviru saradnje sa NATO-om planirano je pet vežbi na kojima će ukupno učestvovati dvadesetak pripadnika Vojske Srbije, dok je u okviru saradnje sa Evropskom komandom Oružanih snaga SAD ove godine planirano šest većih vežbi. Takođe sa kolegama iz Mađarske i Rumunije ove godine planirali smo četiri veće vežbe, a krajem maja na poliginu Ravnjak održaće se značajna međunarodna vežba Balkanski odgovor – ističe Krivokapić.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries