Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12012023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Sava i Dunav "čistiji" od nelegalnih prevoznika

U objedinjenoj kontinuiranoj akciji kontrole plovila, teretnih i putničkih brodova i luksuznih jahti, državne inspekcije i policija na Savi i Dunavu ustanovili su da je "siva ekonomija" u toj oblasti znatno smanjena. U objedinjenoj kontinuiranoj akciji kontrole plovila, teretnih i putničkih brodova i luksuznih jahti, državne inspekcije i policija na Savi i Dunavu ustanovili su da je "siva ekonomija" u toj oblasti znatno smanjena.

U višečasovnoj popodnevnoj kontroli, koja se nastavlja i u narednom periodu i u čiju efikasnost i pozitivne rezultate je mogla da se uveri i ekipa Tanjuga, koja je snimala celu akciju, učestvovali su Republička inspekcija plovidbe, Inspekcija za opasne terete na vodi, Inpsekcija rada i Rečna policija.

Od niza plovila, među kojima su bili i veliki tankeri za naftu privatnih naftnih kompanija, prekontrolisan je i jedan brod državnog brodarskog preduzeća, koji je imao sve uredne papire, svu prijavljenu radnu snagu i sertifikat da obavlja delatnost za koju je registrovan, rekao je Tanjugu, po završetku akcije kontrole, pomoćnik ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture za inspekcijski nadzor Aleksandar Simić, koji je istakao da je to primer kako treba da se ponašaju svi na vodi.

On je ukazao da država gubi ogroman novac u zoni "sive ekonomije" u oblasti rečnog transporta i to tri do četiri miliona tona robe, od ukupno devet miliona, koliko iznosi godišnji promet robe na rekama.

"Odlučni smo da, posle više decenija, napravimo bazu podataka putničkih brodova da bismo znali koliko se tačno država šteti i građani dovode u opasnost, zbog nekvalifikovane radne snege na brodovima i neadekvatnih plovila", dodao je Simić.

"Kontinuirana akcija kontrole plovnih objekata već daje prve pozitivne rezultate," rekao je savetnik potpredsednika Vlade Srbije Milan Rakić.

On je ukazao da su vlasnici plovnih objekata shvatili da zakoni moraju da se poštuju i da je zato danas u kontroli plovnih objekata daleko manje nepravilnosti nego inače što, kako je rekao, dokazuje da je odlučnost potpredsednika Vlade Zorane Mihajlović da suzbije "sivu ekonomiju", daje prve rezultate.

Rakić je podsetio da kazne za plovne objekte koje ne poštuju pravila i zakon iznose izmđu 150.000 do dva miliona dinara. Pomoćnik ministra saobraćaja za vodni saobraćaj i bezbednost rečnih plovila Leposava Sojić ukazala je da je to ministarstvo utvrdilo da u oblasti vodnog saobraćaja propisi nisu usklađeni sa realnim potrebama i zato su, po ubrzanoj proceduri, izmenjena tri zakona i pripremljena su dva nova, a svi su usklađeni sa pravilima EU.

Urađena je i Strategija razvoja vodnog saobraćaja i akcioni plan, kao osnovni akt za razvoj te oblasti, a rokovi se već poštuju, rekla je ona i dodala da će Srbija zahvaljujući svemu tome, postati uređena država u oblasti vodnog saobraćaja i konkurentna na evropskom i svetskom tržištu.

Direktor Inspekcije rada Bojan Jocić napomenuo je da je ta inspekcija danas sa ostalim inspekcijama nastavila borbu protiv "sive ekonomije" na rekama, kao i za dobre poslodavce koji poštuju zakone Srbije i prava radnika.

On je dodao da je akcija imala pozitivne rezultate, ali da je bilo i manjih nepravilnosti u delu koji se odnosi na angažovanje radnika na "crno" na plovilima, mada su oni manji nego ranije.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries