Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Krivična prijava protiv kapetana potonulog broda u Dunavu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je krivičnu prijavu protiv Mazura Sergiua, kapetana broda, državljanina Ukrajine, koji je potonuo u Dunav kod mesta Bogojevo, saopšteno je iz tog ministarstva. Analizirajući okolnosti koje su dovele do potapanja, inspektori su zaključili da je osnovni uzrok prekjučerašnje nesreće loša procena drugog kapetana na teretnom brodu "Atos“, kapetana unutrašnje plovidbe, koji je odlučio da okrene motorni teretnjak "Atos“, u čijem je sastavu bilo plovilo "Getan“, vezano uz desni bok, na mestu koje nije predviđeno za okretanje, pa je zbog toga pao desnim bokom na srednji stub mosta.

Sergiu, kako se navodi, nije preduzeo sve mere opreza koje zahteva opšta obaveza primene dužne pažnje i plovidbene prakse da bi se izbeglo ugrožavanje ljudskih života i oštećenje plovila, shodno odredbama člana 48 Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

Time je prouzrokovao veliku materijalnu štetu, jer je zbog udarca u stub došlo do oštećenja broda "Getan“ koji se sa 1.100 tona kukuruza potopio u reci Dunav, van plovnog puta.

Brod "Atos“ sa rumunskom zastavom potonuo je u sredu na Dunavu u mestu Bogojevu, nakon što je udario u desni stub drumskog mosta. U incidentu nije bilo povređenih.

Inspekcija za bezbednost plovidbe pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture utvrdila je da je na 1.367. kilometru Dunava teretni brod "Getan“ koga je "Atos“ nosio u svom sastavu na desnom boku, udario oko 7 časova u desni stub mosta prilikom ulaska u zvanični otvor mosta u nizvodnoj plovidbi. 

Kako se navodi u izveštaju Inspekcije, na brodu je od udarca nastalo oštećenje brodske oplate, zbog čega je voda počela da nadire.

Zapovednik je pokušao da nasukivanjem oštećenog broda spreči potapanje, međutim, oko 9,45 časova ovaj teretni brod natovaren kukuruzom, potonuo je na sprudu ka desnoj obali.

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries