Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon10182021

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Upravljanje vodama u cilju smanjenja rizika od poplava

Upravljanje vodama i saradnja u regionu jedini je efikasan način da se smanje rizici od prirodnih katasrofa, kakve su bile poplave u maju prošle godine koje su zahvatile region zapadnog Balkana, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Aleksadar Nikolić.

Nikolić je, otvarajući ekonomsko-ekološki forum OEBS-a “Upravljanje vodenim resursima u regionu OEBS-a – poboljšanje bezbednosti i stabilnosti kroz saradnju”, rekao da upravljanje vodama nije samo ekološko pitanje, već je, u svetlu klimatskih promena, i jedan od najvažnijih izazova i podsetio na katastrofalne prošlogodišnje poplave.

- Srbija se u maju prošle godine suočila s vanrednom situacijom poplava bez presedana u svojoj istoriji. Angažovanje jedinica civilne zaštite i spasavanje je bilo na visini zadatka, blagovremeno i efikasno. Ništa manje značajna je i uloga saradnje sa drugim državama i međunarodnim organizacijama – ocenio je Nikolić.

On je istakao da je angažovanje svih raspoloživih nacionalnih resursa na zaštiti i spasavanju moguće, ali nije dovoljno za samostalno rešavanje problema.

- Imajući u vidu surove vremenske uslove i očigledne klimatske promene, smanjenje rizika od katastrofa, konkretno upravljanje vodama, koordinirani pristup i sinergija regionalnih kapaciteta, predstavlja jedino efikasno sredstvo u borbi na putu ka upravljanju rizika od poplava – rekao je državni sekretar.

Srbija, kako je naveo, pored kapaciteta MUP-a i regionalnog centra u Nišu uspostavlja i strukture civilne zaštite na lokalnom nivou – u gradovima i opštinama, ali je, kao najveći organičavajući faktor u preduzimanju tih mera prevencije, naveo nedovoljna sredstva kojima raspolažu lokalne samouprave.

Nikolić je dodao i da Srbija usvaja standarde i metodologiju procene i utvrđivanja rizika od prirodnih i drugih katastrofa u skladu s preporukama Evropske unije i da operativnom i normativnom nadogradnjom želi da unapredi sistem za rano upozoravanje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Hrvatske Dražen Kurečić rekao je da poplave ranije nisu bile opasnost, ali da se to, zbog klimatskih promena, promenilo u poslednjih 10 godina.

Poplave su danas, kako je ocenio, jedan od najvećih izazova u regionu i zbog toga je neophodno da dođe do razmene iskustava u regionu, razmene podataka i sistema ranog upozoravanja, kao i da se zajednički radi na projektima unapređenja hidrološke prognoze.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries