Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu03302023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Oživljavanje rukavca na Dunavu

Kao najveći ekološki događaj u zemlji, Supernatural festival od 2007. proslavlja međunarodni Dan planete Zemlje, a okuplja više od 10.000 posetilaca. Ove godine Supernatural se održava u nedelju 26.aprila, u Supernatural parku na Adi Huju od 12 do 20 sati. Mesto održavanja festivala nastalo je na nekadašnjoj divljoj deponiji šuta, koju je Supernatural u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i opštinom Palilula transformisao u centar za promociju zdrave živodne sredine, edukaciju i kulturu, a nedavno je taj park izabran za jedan od 25 najuspešnijih projekata u Evropi.

Tema ovogodišnjeg festivala je pronalaženje održivog rešenja za rukavac Ade Huje, jedan od najzagađenijih vodotoka Beograda. Sa 300.000 kubika toksičnog mulja koji se nalazi na dnu, rukavac je prema istraživanju iz 2009. godine ocenjen kao zdravstveni i ekološki hazard za stanoništvo okolnih naselja.

Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda najavio je formiranje Radne grupe za Adu Huju koja će se sistematski baviti rešavanjem tog problema.

-U realizaciji sanacije rukavca Dunavac na području Ade Huje neophodno je udružiti znanje većeg broja institucija Grada Beograda, ali i Republike, eksperte i nevladine organizacije- dodao je Trivan.

Srđan Stanković, osnivač Supernaturala kazao je da će se na festivalu realizovati potpisivanje Peticije za čišćenje rukavca Ade Huje.

- Na ovaj način želimo da podignemo svest građana o ovoj temi, da ih pozovemo da učestvuju u procesu ozdravljenja Ade Huje i da uputimo dodatni apel za neophodnost pronalaženja održivog rešenja za rukavac- kazao je Stanković i dodao da će „zdrav ekosistem Ade Huje sa sačuvanim biljnim i životinjskim vrstama, omogućiti dalji ekološki, ekonomski i socijalni razvoj ovog područja“.

Stojan Nikolić, predsednik Opštine Palilula, je istakao je da je poslednjih nekoliko godina u sređivanje keja Ade Huje sa pratećim sadržajima uloženo preko 25 miliona dinara, te da je tako sređen kej sa Dunavom u zaleđini postao mesto okupljanja svih generacija.

Supernatural festival će tačno u podne tradicionalno otvoriti dečiji hor Čarolija,a nakon njih nastupiće mladi bend Pakleni Ribnikari, kao i hor Dečijeg kulturnog centra Beograd. Od 14 časova u nastavku muzičkog programa nastupaće sastavi Ničim izazvan, Artan Lili, Zemlja gruva i Braća Burazeri.

Program

Posetioci će moći da se upoznaju sa vodećim ekološkim organizacijama, projektima i ljudima Srbije kroz program Green community. Na Zelenoj pijaci uz podršku JKP Gradske pijace, promovisaće se zdrava ishrana. U Plasteniku će prvi put biti predstavljen Supernatural rasadnik i postavljena izložba cveća i začinskog i lekovitog bilja. U Zelenoj učionici biće promovisane CSR inovacije i koncept sociijalnog preduzetništva Supernaturala.

U okviru Dečijeg programa za decu pored igre na dečjem igralištu, biće organizovana i „Telenor potraga za blagom“, kao i ekološke kreativne radionice u sardanji sa Minicity igraonicom i nevladinim organizacijama WWF i Green Link. Takođe, posetioci će se upoznati sa aplikacijom Plavo zelena mapa Srbije, i pogledati izložbu Plavo zeleni svet Srbije. Posetioci će se zabaviti i u Kreativnom kontejneru, u reciklažnoj teretani, u Telenor lavirint-parkom i u Coca-Cola aktivnoj zoni.

Ulaznice Ulazinica za deveti Supernatural festival ove godine je račun iz određenih beogradskih Maxi ili Tempo prodavnica na kome su zaokruženi kupljeni Supernatural proizvodi. Kupovina dva Supernatural čaja po ceni od ukupno 400 dinara ili Supernatural čaj i Supernatural med po ceni od ukupno 550 dinara omogućava besplatan ulaz na festival za jednog posetioca.

Izvor: www.danas.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries