Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed11292023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Uprkos kiši i snegu nema opasnosti od poplava

U Lučacnima, Ivanjici, Gornjem Milanovcu i Čačku nema opasnosti od poplava uprkos kiši koja pada.

On je precizirao da je nivo Zapadne Morave 1,5 a Bjelice 1,2 metra, podsetivši da su upozoravajući nivoi odbrane od poplava za pomenute reke 5,5 odnosno 4,4 metara.
Prema Broćićevim rečima, u Lučanima pada sneg ali se ne zadržava na kolovozima, dok ga u brdskoplaninskim predelima ima i po nekoliko centimetara.

Zamenik predsednika opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je Tanjugu da su na tom području sve saobraćajnice prohodne.

"U Gornjem Dragačevu palo je do 20 centimetara snega i radi se na čišćenju nekategorisanih puteva" rekao je Dolović, dodajući da je snabdevanje električnom energijom i vodom uredno.

Prema njegovim rečima, najveći problem predstavlja klizište koje se pojavilo u selu Markovica, ali je juče uz pomoć čačanskog "Komunalca" vršeno crpljenje vode oko klizišta.
"Narednih dana će intervenisati "Štrabag" na utvrđivanju klizišta pre početka sanacije", kazao je Dolović i podsetio da je opštinu Lučani posetio ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, koji je izjavio da će u to mesto poslati geologe kako bi se taj problem rešio.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković rekao je da se na području ove opštine otvaraju klizišta a iz Mesne zajednice Boljkovci jedno lice je iseljeno.
"Između ostalih, klizišta postoje u mestima Trudelj, Rudnik, Varnice, Teočin, Brusnica, a u Gornjoj Crnući nekoliko njih", naveo je on.

Mirković je podsetio da je usled prošlogodišnjih poplava na području gornjomilanovačke pštine aktivirano preko 300 klizišta i odrona, koji su sanirani, ali se otvaraju nova i pokreću stara.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća "Ivanjica" Milan Maslarević naveo je da na toj teritoriji trenutno pada sneg, u gradu ga ima dva do tri centimetra, a u visinskim zonama odnosno brdskoplaninskim predelima i više od 10 centimetara.

"Trenutno montiramo mehanizaciju i krećemo sa raščišćavanjem saobraćajnica. Takođe, pokrenula su se pojedina klizišta ", rekao je on ne precizirajući broj pokrenutih klizišta.
 
Hidrometeorološka situacija se smiruje

Direktor RHMZ Jugoslav Nikolić izjavio je da svi podaci ukazuju na smirivanje hidrometeorološke situacije u zemlji i da nema bojazni da će se dogoditi katastrofičan scenario.

Iako se u privm danima aprila zadržalo prohladno vreme, u drugoj polovini meseca biće umereno toplo, rekao je Nikolić.
"Umereno toplo proleće stiže narednih dana. U narednih nekoliko dana, uključujući i uskršnje praznike, imaćemo sunčano i toplo vreme", naveo je Nikolić gostujući na RTS.

On je istakao da se u poslednjoj dekadi aprila mogu očekivati pljuskovi sa grmljavinom ali i porast temperature.

 
Na obe Morave vodostaji između redovne i vanredne odbrane


Na osnovu dobijenog meteorološkog upozorenja od Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, na Južnoj Moravi sa pritokama, kao i na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama, vodostaji će se narednih dana kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poplava, saopštio je danas MUP.

Na Kolubari, Tamnavi, Ubu, Ljigu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će tokom dana dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava.

Na teritoriji Vranja, Prokuplja, Jagodine i Kruševca nema porasta vodostaja reka i nema padavina.

Pritoka Južne Morave, reka Toplica je u blagom opadanju dok se nivo Južne Morave podigao kod Aleksinca za 50 centimetara.

Moravica je u stagnaciji, a Svrljiški Timok u blagom opadanju.

Na teritoriji opštine Zaječar zabeležen je porast vodostaja Belog i Crnog Timoka za 15 centimetara, dok je Zapadna Morava kod Kraljeva u opadanju.

Od Grdice ka Vrnjačkoj Banji niz Zapadnu Moravu, deo poljoprivrednog zemljišta je pod vodom, ali nema ugroženih objekata.

Došlo je do pojave odrona u naselju Prosek, opština Niška Banja, zbog čega je prekinut saobraćaj na putnom pravcu Niš -Pirot na Koridoru 10.

Iz bezbednosnih razloga obustavljen je i železnički saobraćaj. Uspostavljen je alternativni putni pravac Prosek-Jelašnica-Ploče-Crna Reka.

Kod Bogutovca, na putu Kraljevo - Raška odsečen je deo puta zbog odrona zemljišta, ali se saobraćaj obavlja jednom trakom.

U selu Gornja Sabanta, kod Kragujevca, usled klizišta, jedna kuća je "potonula" 40 centimetara.

Po nalogu građevinskog inspektora porodica koja tu živi je iseljena kod rođaka.

U selu Pajsijević, opština Knić evidentirano je klizište koje ugrožava stambeni objekat.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije zajedno sa ostalim nadležnim službama, neprekidno prate stanje na terenu, navedeno je u saopštenju.

Izvor: www.akter.co.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries