Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun10242021

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Plave bluze na plavom Dunavu

Sa pripadnicima Rečne flotile na prvoj vežbi u novim uniformama. Dobili svoju uniformu posle 20 godina. Kreirana baš za potrebe brodske službe. Nove uniforme komfornije i udobnije od starih MORNARI Rečne flotile Vojske Srbije nisu više šareni. Maskirne pešadijske uniforme, koje su nosili više od dve decenije, juče su zamenile nove, u tradicionalnoj marinskoplavoj boji, kreirane specijalno za njihove potrebe, u skladu sa zahtevima brodske službe.

U javnosti je nove uniforme, kako objašnjava kapetan korvete Dalibor Tasić, operativac u komandi Drugog rečnog odreda, na vežbi spasavanja broda na unutrašnjim plovnim putevima, prva prikazala dežurna smena ovog odreda, mornarički ekvivalent dežurnim pilotima u vazduhoplovstvu.

Dežurna smena je, kako objašnjava Tasić, na ovoj vežbi, po dobijanju poziva na međunarodnom SOS kanalu, rečnim patrolnim čamcem 111 krenula u pomoć turističkom brodu, koji je na ušću Save u Dunav ostao bez pogona i mogućnosti upravljanja.

- Ovo je samo jedan od zadataka koje dežurna smena može da dobije - objašnja Tasić. - Naši mornari spremni su da u svakom momentu odreaguju na ovakve i slične izazove. Vreme reagovanja, u zavisnosti od zadatka nam je od 15 minuta do najviše sat vremena.

U akciju su ovog puta krenuli stariji vodnik prve klase Miro Gregoršek - komandant RPČ 111, njegov kolega istog čina Ivica Vučićević - motorista, desetar Andraš Horvat, takođe motorista, desetar Miljan Kovačević i razvodnik Miloš Nikolić, artiljerci. Njihov patrolni čamac vrlo brzo počeo je da seče mutne talase Ušća. Turističi brod je uočen, vezan je konopcima za patrolac i dotegljen na sigurno. Zadatak je izvršen za manje od pola sata.

- Nijedan zadatak nije jednostavan - objašnjavaju, po završetku akcije mornari u novim uniformama. - Ovog puta bilo je lakše, jer nismo morali da pazimo na džepove, koji su se često kačili za isturene delove na brodu, a i sama nova uniforma je mnogo komfornija i udobnija. Ne nosimo je dugo, ali već se veoma lepo vidi razlika. Nadamo se da će se i u daljem korišćenju pokazati kao kvalitetna.

PRUGE

Mornarska majica, sa karakterističnim plavim i belim prugama, koje simbolišu talase i penu na njima, ponovo se vratila u uniformu. Istina, koristiće se samo u letnjim danima, a pratiće je tamnoplave kratke pantalone.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries