Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu01262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Do sada uklonjeno 50 brodova na Savi povodom priprema za Beograd na vodi

Počelo je čišćenje prostora na starom savskom pristaništu, kako bi se oslobodio prostor za realizaciju projekta Beograd na vodi.

Na starom savskom pristaništu je, po nalogu Republičke inspekcije za bezbednost plovila, počelo uklanjanje 12 objekata iz reke Save.

Čišćenje se obavlja radi prostora na kojem je predviđena gradnja Beograda na vodi.

Kako je za Tanjug izjavio pomoćnik ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture zadužen za inspekcijski nadzor Aleksandar Simić, da bi se ovaj projekat realizovao neophodno je ukloniti ove objekte kako bi se uredila obala i priobalje Save.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Leposava Sojić precizirala je da će najkasnije za 15 dana svi objekti sa desne obale Save, tačnije kod Starog savskog pristaništa biti uklonjeni na već unapred određena mesta koja neće ružiti obale grada.

– Danas će ronioci da otkriju jedno od starih plovila koje je potonulo, a kojih inače na tokovima reka u Srbiji ima mnogo. Kada ga izvuku, otpremiće ga sa svim objektima na već unapred pripremljena mesta. Određene su lokacije i od sada pa nadalje Beograd će izgledati sasvim drugačije – objasnila je ona u izjavi za Tanjug.
Istakla je i da je ovo jedan veoma važan trenutak za Beograd, pogotovo za stare Beograđane jer se sada prvi put posle 1945. godine izmeštaju brodovi po zakonskim propisima.
Akcija uklanjanja objekata sa reka će, kako je Sojić najavila, biti nastavljena u celoj Srbiji, duž svih vodotoka, u saradnji sa lokalnim samoupravama, tako da građani više neće moći da vide deponije smeća i starih brodova pri prilasku rekama.

– Za početak krećemo od Beograda zbog ovog velikog projekta Beograd na vodi koji je samo otvorio ovaj problem za koji se ćutalo, a znalo – dodala je ona.

Izmeštanje brodova je, kako je navela, nastalo kao posledica izmena i dopuna starog zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

Starim zakonom su mnoge stvari bile neuređene u vodnom saobraćaju Srbije, te ova sagovornica ističe, da je jedna među njima bila i prisustvo starih brodova na rekama, što ne dolikuje ni jednoj obali, a kamoli glavnom gradu.
– Novim zakonom smo omogućili da se obaveze svih brodovlasnika, brodara svedu na to da znaju gde i na koji način mogu da budu usidreni i gde mogu svoje stare objekte da sklanjaju – ukazala je Sojić.

Svi brodovi će, tvrdi ona, imati određena mesta na svim rekama gde će moći da budu usidreni po pravilima, gde će moći da odlažu svoje stare brodove i gde će moći da sidre brodove koji voze opasan teret.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries