Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12032023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Dunav prepun kokaina, ekstazija i fekalnih bakterija

Jedna od najdužih reka Evrope, Dunav, veoma je prljava, pokazalo je ispitivanje koje su sproveli eksperti po nalogu Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav.

Ishodi merenja, sprovedeni na 2.375 kilometara dugoj reci, pokazuju da postoji više problema - nedostatak riba, gradnja na reci, kao i klice rezistentne na antibiotike, ali i ostatke narkotika.

Prema pisanju bečkog dnevnika "Prese" 75 odsto toka Dunava kroz Austriju sličniji je kanalu nego reci. Stanje obala između Pasaua i Hajnburga je u velikoj meri "nezadovoiljavajuće do loše", a isto važi i za uslove života riba.

Međunarodni naučni tim analizirao je situaciju na Dunavu i po treći put zaredom u izveštaju je prikazao sveobuhvatnu sliku stanja ove reke.

Dunav, prema toj analizi, nije reka pogodna za ribe. Čista voda nije dovoljna kako bi biolozi mogli govoriti o zdravom ekosistemu reke. Zbog toga su naučnici na više mesta analizirali gustinu i sastav ribljeg fonda. U Austriji to je učinjeno u Johenštajnu, kao i nadomak Ipsa, a na oba mesta su uslovi za ribe ocenjeni "lošim". U izveštaju se navodi da postoje veliki problemi po riblji fond, dodajući da još postoji biodiverzitet, ali su brane, elektrane i ispravljene obale dovele do značajnog smanjenja ribljeg fonda. Ocenjuje se i da su strane vrste riba, koje su dovedene, ugrozile domaće vrste.

Što se tiče kvaliteta obala, tri četvrtine "austrijskog Dunava" je od ljudi značajno promenjeno do te mere da su na osnovu smernica EU o rekama ocenjene najgorim školskim ocenama 4 i 5. Zbog guste izgradnje i nestanka prirodnih plavnih teritorija je ekologija reke u konfliktu sa građevinama za odbranu od poplava.

Kada je reč o klicama na Dunavu je pronađeno niz, pre svega, fekalnih klica, koje su otporne na antibiotike, što je slučaj zato što se u uzgoju stoke i medicini koriste lekovi, čiji sastojci preko polja dospevaju, nakon kiše u vodu. Zanimljiv podatak merenja je velika količina narkotika pronađenih u Dunavu kod Klosternojburga. Tamo su naučnici naišli na najveću koncentraciju lekova i ilegalnih droga. Čak 63 nanograma kokaina po litru je izmereno na ovom delu Dunava. Isto sa 207 nanograma po litru ustanovljene su najveće količine ekstazija.

Inače studija se sprovodi svakih šest godina i urađena je po treći put po nalogu Međunarodne komisije za zaštitu Dunava, koju čini 14 zemalja.

Izvor: www.021.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries