Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12032023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Za modernizaciju luka 300 miliona evra

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je neophodno investirati najmanje 300 miliona evra u modernizaciju luka, pristaništa i flote. "Srbiji je potrebna pre svega modernizacija luka. Luke u Srbiji sada imaju opremu koja je stara po 30, 40 godina, a dizalice u lukama su stare po 50 godina", rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije.

Ministarka je istakla da takve luke ne mogu da budu brze u pretovaru robe i da se dešava da brodovi odlaze u druge zemlje radi pretovara, jer u Srbiji gube vreme, te i novac.

"Najvažnija je modernizacija, nove tehnologije i nova infrastuktura, a uz to i nova flota. To naravno ne možemo da uradimo sami. Procena je ukupno za vodni saobraćaj, kada govorimo o lukama, pristaništima i floti, potrebno najmanje 300 miliona evra da bismo mogli da pričamo da smo na nivou prosečnih evropskih luka", rekla je ona.

Zorana Mihajlović je dodala da su kineske komapanije izrazile zainteresovanost za izgradnju luka u Srbiji, ali da se još nije otišlo dalje od tog početnog interesovanja o kojem se razgovaralo I u decembru 2014. tokom Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu.

"Mi smo o tome razgovarali, ali još nismo otišli korak dalje, jer čekamo njihov zvaničan interes", rekla je ministarka.

Pred poslanicima u Skupštini Srbije danas su izmene tri zakona o lukama, pomorskoj plovidbi i o registraciji plovila koji, pored toga što su uskalđeni sa direktivama EU, treba da pomognu da se razvije vodni saobraćaj u Srbiji, naročito na Koridoru 7, odnosno na Dunavu.

"Doneta je i strategija razvoja vodnog saobraćaja do 2025. godine. Cilj jeste da modernizujemo flotu da povećamo učesće vodnog transporta u ukupnom taransportu koje je trenutno 4,5 odsto, što je nekoliko puta manje od proseka Evrope", rekla je Zorana Mihajlović.

Izvor: www.akter.co.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries