Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri10152021

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Nasipi spremni za veliku vodu

Milijarde u bedeme. Najviše sredstava, oko 430 miliona dinara, uloženo je u stabilizaciju odbrambene linije Grada Novog Sada. Dežurstva u Tekiji. KOLIKO su nasipi na gotovo svim vodotocima u zemlji važni, pokazala je vodena stihija koja je prošlog maja ugrozila dobar deo Srbije - Srem, Mačvu, Šumadiju, Tekiju, Pomoravlje, a kasnije i jug zemlje. Poplave, nezabeležene u stogodišnjoj istoriji, načinile su štete u milionima evra, a trebalo je gotovo godinu dana da se život vrati u krajeve i domove koje je odnela voda. Iz vodene drame izvučen je nauk - mere zaštite moraju da budu kudikamo bolje, da nasipi na rekama moraju da budu podignuti i ojačani i nikada više ne sme da se dozvoli da proleće sačekamo neočišćenih kanala za atmosfersku odvodnju.

U sanaciju slabih mesta na linijama odbrane od poplava, samo na reci Savi, na deonicama u nadležnosti JVP "Vode Vojvodine", kako je "Novostima" potvrđeno, biće uloženo oko 200 miliona dinara, a uz to, radiće se i na još nekim lokacijama.

Odbrambene linije u Vojvodini, kako napominju u "Vodama Vojvodine", u dobrom su stanju i sve službe su spremne.

- Naše preduzeće je u prethodnih sedam godina uložilo više od tri milijarde dinara u sanaciju odbrambenih linija, radilo se na gotovo svim vodotocima u pokrajini, a pre svega na Dunavu, Savi, Bosutu, Tisi, banatskim vodotocima, Hidrosistemu DTD - ističu u "Vodama Vojvodine".

Preventivna ulaganja u odbrambene linije pokazala su se kao izuzetno opravdana jer su nasipi izdržali pritisak visokih voda u prethodnih nekoliko godina, uključujući i rekordno visoke vodostaje na Savi prošle godine. Održavanje odbrambenih linija, međutim, zahteva nova ulaganja svake godine.

- Najviše sredstava, oko 430 miliona dinara, uloženo je u stabilizaciju odbrambene linije Grada Novog Sada, inače, najnižeg dela nasipa na celom toku Dunava u Srbiji - preciziraju u "Vodama Vojvodine". - U rekonstrukciju i stabilizaciju leve i desne obale Tise, nizvodno od Žabaljskog mosta, uloženo je oko 1,7 milijardi dinara, dok je u rekonstrukciju tamiških nasipa investirano 434 milion dinara.

Dragoslav Milanović, komandant Štaba za vandredne situacije Mačvanskog okruga sa sedištem u Šapcu, rekao je da pomno prate stanje votokova, kao i da kratkoročne i dugoročne prognoze dobijaju redovno.

- Čim vremenske prilike dozvole, počeće radovi na uređenju delova od ušća Drine u Savu i dalje u toku te reke prema Beogradu, ali, ovoga puta, to će se organizovati stručno, valjano i dugoročno, kako se problemi iz maja 2014. ne bi ponovili - napominje Milanović, dodajući da se stanje prati i kad je reč o podzemnim vodama.

Rečna korita u opštini Krupanj puna su nanosa peska i šljunka iz gornjih tokova, koji se ne čiste, rekao nam je Rade Grujić, predsednik oštine.

JP "Srbija vode", kako kaže, rade bedeme, nasipe i brane na mestima gde su reke napravile najviše jada,"ali je nužno čišćenje i korita reka u donjem toku".

- Nanosa će biti, a s njima i rizika usled većih padavina, dok se ne završe brane u selima, čija je izgradnja u toku - naglašava Grujić.

I Požarevljani su preduzeli neophodne mere zaštite uz korito Mlave, za koje su nadležne "Srbijavode", dok je lokalna samouprava zadužena samo za bujične potoke.

- Pod našu nadležnost spadaju samo vode drugog reda, a to su bujični potoci u Kličevcu i Rečici. Redovno ih održavamo i čistimo, i za te namene iz gradskog budžeta ove godine uložićemo tri do četiri miliona dinara - rekao nam je Slađan Stević, zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije.

Kada je o Mlavi reč, "Srbijavode" su od prošlog maja radile na ojačavanju i održavanju zaštitnih nasipa, naročito u Maljurevcu i Bradarcu. Ojačani nasipi trebalo bi da zaštite i termoelektranu "Kostolac B" u Drmnu, koja je, takođe, prošlog maja bila ugrožena od izlivanja Mlave.

U Grabovici kod Kladova, selu u kojem je prošlog septembra nekoliko nedelja pod vodom bilo 105 domaćinstava, završena je prva faza izgradnje odvodnog kanala iz Grabovičkog polja kroz Rečku reku do Dunava.

- Kanal koji će trajno rešiti problem atmosferskih, podzemnih voda i potoka koje protiču kroz naselje, gradi privredno društvo HE "Đerdap", a do sada je iskopano skoro 4.000 metara" - kaže Radovan Arežina, predsednik opštine Kladovo.

Svi kanali u Tekiji su povezani, a mašine i teška mehanizacija su i dalje spremne da reaguju.

POSLE poplava u Timočkoj Krajini, radilo se na čišćenju vodotokova u Mokranju, Slatini, Dušanovcu i Dupljanu, očišćeni su i kanali kod Kasarne u Negotinu i korito reke u Maloj Kamenici, sanirani putevi koje su oštetila klizišta.

- Imajući u vidu da je potrebno još mnogo da se uradi na uređenju vodotokova i kanala, u budžetu smo predvideli 10 miliona dinara za izradu projekata i čišćenje vodotokova i kanala - ističe Nadica Vasić, zamenik predsednika opštine Negotin.

Korito Belice, koja je lane ozbiljno pretila Jagodini, očišćeno je i potpuno spremno da dočeka nove padavine, kaže Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine Jagodine. - Obratili smo pažnju na Lugomir, posekli rastinje i šiblje koje je bilo u reci - ističe Marković.

Inače, "Srbijavode", koje su po Vladinoj uredbi o obnovi oštećenih vodnih objekata, zadužene za sanaciju vodotokova, i dalje rade na tome da probijene nasipe i oštećene obale vrate u stanje pre poplave. U ovom trenutku u Paraćinu se radi na uređenju Crnice, u Ćupriji se uređuje Ravanica, kao i Resava u Svilajncu.

Bedem na Zapadnoj Moravi kod sela Odžaci, više ne bi mogao da izdrži ni minimalni porast vodostaja i o njemu brinu "Srbija vode".

- Naš veliki problem je i kompletno uništeno izvorište za snabdevanje grada vodom i taj problem smo privremeno rešili, snabdevanjem sa izvorišta "Prnjavor" - predočava Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić naglašava da je ovaj grad ozbiljno shvatio preventivu.

- Imamo problema sa neodgovornim ponačanjem stanovnika sela u blizini Južne Morave koji bacaju otpad u reke - kaže Antić,.

Čim se voda povukla, procenjene su prema rečima Nemanje Nuhijevića, gradskog većnika za ekologiju, takozvane kritične tačke.

- Očistili smo rečna korita kod Zlatokopa, Tibužda, Trebešinja i ostalih mesta u blizini mostova - kaže Nuhijević.

Komunalnoj policiji naložena je pojačana kontrola i dato ovlašćenje da kažnjavaju one koji bacaju otpad u reke.

MOSTOVI U VELIKOJ Kamenici, u kojoj su bujice teško oštetile most, uređeno je korito reke. U ovom naselju planirana je izgradnja novog mosta u dužini od 60 metara, kao i postavljanje dodatnih propusnih cevi koje će regulisati problem nadolazećih voda. Opština Kladovo je sanirala je i zaobilaznicu oko alternativnog propusta, sagrađenog posle septembarskih poplava.

KRITIČNE TAČKE U TRGOVIŠTU

OPŠTINA Trgovište, prema rečima načelnika Pčinjskog okruga Slaviše Bulatovića, najkritičnija je tačka kada je o opasnosti od poplava reč, jer taj kraj je poznat po bujičnim rekama. Potrebno je urediti korito Kozjedolske reke i izgraditi nasip.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries