Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Шумари не дају да река украде трупце

БАЧКА ПАЛАНКА: Дунав ових дана бележи нагли раст, а у Бачкој Паланци кажу да велика река уме за дан да порасте и до 40 центиметара. Ипак стручњаци истичу да нема страха од поплава, јер на мерном месту где се Дунав сада улива у заливно језеро „Тиквара“ јуче је измерено 414 цм, а врх воденог таласа очекује се у недељу када ће достићи 440 сантиметара.

То је далеко чак и од проглашења редовне одбране од поплава која се овде проглашава на 530 сантиметара, а ванредна одбрана на 650 сантиметара.

Можда је мало чудно, али овде, због наглог раста велике реке, највише посла имају шумари. Шумска управа Бачка Паланка располаже са око 1.300 хектара шуме углавном у приобалном делу где су меки лишћари и јасен, док је око 350 хектара багремове шуме у непосредној близини града, а позната је као излетиште „Багремара“ и довољно је далеко од воде. Најкритичније је кажу шумари у приобаљу код „Полоја“, делу између Бачке Паланке и Челарева.

Шумари истичу да је ово најнижи део обале, па се Дунав излива у Полојску шуму и при нижем водостају него што је садашњи. У том делу има доста посечених стабала, а како би се трупци спасили да их Дунав не однесе потребно је много тога урадити. Шумари кажу да није страшно када река расте, али велика вода уме да „украде“ доста трупаца када почне нагло да се повлачи. Због тога је потребно урадити такозвани рекез -сајлама повезати од стабла до стабла, а потом се све повеже и изкламфа.

Посао шумара у приобаљу Дунава компликованији је од, на пример, посла њихових колега на планинама. Овде шумари морају да газе по води у високим гуменим чизмама, морају знати да пливају, да управљају моторним чамцима, веслима, да добро познају реку, обалу и дно реке, да ослушкују велику воду, прате водостање... Јер, уколико закасне макар и пар сати, сами кажу, деценијски труд уме да оде низ реку.

Izvor: www.dnevnik.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries