Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue12052023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Teški metali ponovo teku u sliv Drine

Opasne materije sa jalovine nekadašnjeg rudnika Stolice u Kostajniku kod Krupnja ponovo su prodrle u Kostajničku reku u slivu Drine.

U oštećenom jalovištu nalazi se više stotina hiljada kubnih metara opasnog rudarskog otpada sa visokim koncentracijama arsena, antimona i olova.

Zbog izlivanja jalovišta u maju, teški metali su dospeli u reke Jadar i Drinu, a povećane koncentracije su utvrđene i u Savi kod Sremske Rače.

Ekipe Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" u novembru su završile prvu fazu sanacije jalovišta, oštećenog u majskim poplavama. Izgrađeno je pet velikih brana za filtriranje voda iz jalovišta, dve brane za prihvat i odvod bujičnih voda i 1.300 metara kanala za sakupljanje površinskih voda.

Projekat trajne sanacije ovog jalovišta tek treba da bude urađen i on podrazumeva sveobuhvatnije zahvate i komplikovaniji pristup izradi drenažnih kanala i betonskih brana.

Prema procenama stručjnjka, do tada će svaka jača kiša ili topljenje snega izazivati ovakve ekološke incidente.

Dragoslav Dobrić, član Gradskog veća Loznice, kaže za Radio Slobodna Evropa da je situacija na jalovištu ponovo alarmantna.

"Trenutna situacija u selu Kostajnik na brani jalovine je identična, ako ne i gora od one pre postavljanja brana. Pod uticajem kiša i snega na jalovište su dospele površinske vode pa jalovina zajedno sa površinskom vodom ponovo ulazi u vodotokove Kostajnički potok, Korenite, Jadra, Drine…", navodi Dobrić.

On ističe da ne postoji mogućnost pucanja brana, ali da je izvesno, da će, ako se novonastali otvori brzo ne saniraju, u vodotokove oticati sve veće količine opasnih materija.

"Verovatno zbog, degradacije jalovine i dospeća veće količine površinskih voda došlo je do pomeranja i klizišta jednog dela jalovine tako da su se stvorili vrtlozi koji su pomerili prirodne filtere od slame i prirodnih vlakana i napravili otvor za oticanje jalovine. Ne postoji opasnost od rušenja brana, ali jalovina i dalje otiče i oseća se vrlo neprijatan miris", ističe Dobrić.

Lokalna samouprava je obavestila stručnjake Rudarsko topioničarskog basena Bor o novonastalom problem i očekuje se da će njihove ekipe naredne nedelje uspeti da spreče dalje oticanje jalovine.

Zatvoreni rudnik Stolice deo je koncerna Farmakom u vlasništvu nedavno uhapšenog biznismena Miroslava Bogićevića.

Izvor: www.slobodnaevropa.org

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries