Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed10042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Анализа Дунава каква до сада није рађена

СТАРА ПАЗОВА: У сарадњи са ресорним републичким министарством и одговарајућим установама немачке покрајине Баден-Виртемберг, Општина Стара Пазова је ушла у припреме за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и производњу биогаса.

Најпре је урађена и представљена Студија „Анализа управљања отпадним водама, биомасом и енергијом у општинама Стара Пазова и Инђија”, а сада је у току мерна кампања за биолошко-хемијску анализу отпадних вода. Сам пројекат анализе квалитета воде Дунава, који је тесно повезан са пројектом будућег пречистача отпадних вода, требало би да покаже какво је стање реке Дунав,  и то ће бити прва анализа те врсте у Србији.

Тај посао ради Институт ( ИСВА) из Штутгарта, па је петочлана делегација те установе посетила ове недеље Стару Пазову и представила пројекат анализе воде Дунава у делу где се изливају отпадне воде на подручју ове сремске општине, што би требало да пружи бољу слику стања што се тиче екологије и заштите животне средине. Нови ИНТЕРРЕГ програм су представили Јована Хусеман, др Биргит Шлихтиг и др Бертрам Пух са Универзитета у Штутгарту, а презентацији су присуствовали председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић и други представници локалне самоуправе и јавних предузећа.

Како се чуло на презентацији, у новом ИНТЕРРЕГ програму 2014-2020, који ће Европска комисија објавити на пролеће, учествоваће 14 земаља из окружења које својим током повезује река Дунав, а Србија, тачније Општина Стара Пазова, један је од партнера на пројекту. Упоредо са објављивањем програма, што је предвиђено за почетак 2015. године, биће, како је најављено, формиран пројектни тим који ће даље радити на дефинисању и  спровођењу пројектних задатака. За сада је познато да ће у тиму учествовати универтзитетски стручњаци из Штудгарта, Будимпеште, Бугарске, али и Природно-математичког  факултета Универзитета у Новом Саду (Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине).

Izvor: www.dunav.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries