Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

I Rečna flotila vežba za paradu

Brodovi Vojske Srbije pripremaju se kod Novog Sada za 16. oktobar. Prvi put u istoriji 14 brodova, kao poseban ešelon, sa 200 mornara, na vojnoj smotri

CRVENI, održavaj kurs, ostani tako! Plavi, malo zaostaješ, požuri! Zeleni, u redu je... Crveni, sirena na tri, dva jedan - sad! Motorola u rukama kapetana korvete Romea Grbovića, komandanta 1. rečnog odreda Rečne flotile Vojske Srbije, u četvrtak pre podne gotovo da se usijala od naredbi i kodnih imena brodova. Grbović je, sa broda „Šabac“, na Dunavu u Novom Sadu koordinirao pripremu 11 brodova Rečne flotile i njihov raspored pred vojnu paradu u Beogradu.

U gledanju priprema, u kojima učestvuju četiri minolovca, tri desantno jurišna i tri rečna patrolna čamca i brod „Šabac“ - rečne stanice za razmagnetisanje, mogli su u četvrtak da uživaju i Novosađani, koji su se našli na obali Dunava. Maskirno obojeni, lepo doterani brodovi polako su plovili najširim delom Dunava i manevrisali vođeni iskusnim rukama rečnih vukova.

Brodovi u rasporedu „romb“, a i u koloni, prošli su nekoliko puta ispod Mosta slobode, pored Petrovaradinske tvrđave, ispod „Varadinske duge“ i montažno-demontažnog mosta, a mornari na njima rubnim pozdravom, uz uzvike „ura“ i mahanje kapama, pozdravili su svoj grad. Isto takve pozdrave, kako najavljuje Grbović, 16. oktobra mogu da očekuju i Beograđani. Kolona brodova, međutim, biće bogatija za još tri plovila.

- Po prvi put u istoriji i naši brodovi će učestvovati u vojnoj paradi - ponosan je Grbović, koji je, inače, kao mladi pitomac, sa treće godine Mornaričke vojne akademije iz Splita, učestvovao na paradi 1985. godine.

- Imali smo kratko vreme za uvežbavanje, samo desetak dana, ali, siguran sam da će se naša jedinica pokazati u najboljem mogućem svetlu.

Mornarički ešelon će, kako objašnjava Grbović, na paradi krenuti iz beogradske luke, a prvo „ura“ u rubnom pozdravu, u formaciji koja jeu četvrtak uvežbavana, čuće se kod kule Nebojše. Novo „ura“ čuće se kod Palate „Srbija“, pa kod hotela „Jugoslavija“, a na kraju i kod kule na Gardošu. Pre pozdrava, jednovremeno, oglasiće se brodske sirene...

- Rubni pozdrav je uobičajeno odavanje počasti u mornarici, ali, u ovom obimu i sa ovako velikim brojem brodova to nismo do sada radili - objašnjava Grbović.

- I pored relativno kratkog roka za uvežbavanje, pripadnici naše jedinice, koji će, uz ešelon na reci, biti angažovani i u pešadijskom ešelonu, i pored početne neverice, shvatili su da je ovo velika stvar i sa puno entuzijazma su pristupili uvežbavanju. Posade su posao dobro uradile i verujem da će do subote, kada krećemo za Beograd, biti dovoljno vremena da još „uglancamo“ neke od radnji...

GAZILI STROJEVI KORAK I 1995.

ZA paradu, povodom Dana pobede 1985, mi pitomci Mornaričke vojne akademije, pripremali smo se još u Splitu - priseća se Grbović. - Svakog dana, posle redovnih obaveza, još sat vremena smo uvežbavali strojevi korak. Mi smo bili jedini ešelon koji je umesto čizama nosio cipele i naše, mornarske uniforme. Kasnije smo uvežbavanje nastavili u Beogradu na Obrenovačkom putu, koji se još uvek gradio i verujem da smo ga, strojevim korakom, dobro utabali i poravnali. Kada je došao dan parade, naš ešelon je strojevim korakom prešao gotovo šest kilometara. Narod nam, jednostavno, nije dao da stanemo. A kada je pala nareba „marševskim korakom“ noge su nam same „skakale“ u strojev korak. Verujem da su stanovnici centra Beograda dobro upamtili i noć pred 9. maj, jer smo tada imali generalnu probu. Svi balkoni su bili osvetljeni, a ulice su se orile od koračnica, koje smo pevali, kako bismo održali ritam koraka...

MALI: PRIPREME ZA PARADU PO PLANU

Grad Beograd je angažovao sve raspoložive resurse da vojna parada 16. oktobra bude organizovana na visokom nivou, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Sve pripreme teku kao i što je planirano. Grad ima rok do 12 oktobra da pripremi sve što je do grada za tu proslavu, izjavio je Mali gostujući u Beogradskoj hronici.

On je povodom posete Atini i Beču rekao da je Beogradu saradnja sa glavnim gradovima iz regiona veoma bitna i da će kulminirati narednog proleća kada je plan da se u našoj prestonici organizuje samit gradonačelnika iz regiona. Mali je podsetio da se susreo sa gradonačelnicima Atine i Beča i upoznao ih sa investicijama i budućim projektima, poput Beograda na vodi, ali i izgradnje nove deponije u Vinči, metroa ili obilaznice.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries