Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12012023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Tender koči da Novi Sad dobije vodenog "pauka"

Novi Sad još nije uklonio nijedan objekat sa obale reke koji nema dozvolu jer tenderska procedura oko izbora vodenog "pauka" nikako da se završi.

Kako 021.rs saznaje, prvi tender je poništen, dok je drugi stopiran zbog prigovara jednog od ponuđača i sada se čeka na odluku Komisije za zaštitu prava ponuđača. Inače, u Novom Sadu na obali Dunava postoji oko 4.000 plovila i objekata od kojih većina nema dozvole Grada, a u samoj gradskoj upravi navode za 021.rs da trenutno postoji 16 plovila koja čekaju na uklanjanje.

Iz Gradske uprave nam ni posle nekoliko dana i više zahteva nisu saopštili o kojih 16 plovila se tačno radi i samo su rekli da su to plovila tipa "restoran na vodi, plovila u funkciji turizma i drugo".

"Inspektor za kontrolu obale i vodenog prostora, u slučaju da vlasnik plovila nema rešenje o korišćenju dela obale i vodenog prostora, pokreće upravni postupak i nalaže rešenjem vlasniku plovila da ga ukloni, a nakon rešenja inspektor donosi zaključak o prinudnom izvršenju. Za svih 16 plovila pokrenut je upravni postupak uklanjanja, a pokrenut je i  prekršajni postupak protiv vlasnika plovila", kažu u Gradskoj kući.

Dodaju da se čeka na završetak tendera kako bi se počelo sa uklanjanjem objekta na vodi bez dozvola. Inače, Grad je morao da ponovi oba tendera neophodna za rad vodenog "pauka".

Prvi tender vredan 733.333 dinara i koji se odnosi na odabir firme koja će čuvati zaplenjena plovila je ponovljen jer je prilikom prvog postupka u maju ponudu dostavilo samo Jugoslovensko rečno brodarstvo (JRB), koje je pri tome ponudilo veću cenu od sume predviđene budžetom. Prilikom ponavljanja tendera, JRB se nije prijavilo i ponudu je dala samo Luka "Novi Sad" čija je ponuda od 41.000 dinara prihvaćena, pri ćemu će maksimalo moći da zarade 733.333 dinara, jer je toliko u budžetu predviđeno za troškove smeštaja zaplenjenih plovila.

Drugi tender, koji se odnosi na odabir firme koja će gradu iznajmiti vodenog "pauka", odnosno plovilo koje ima mehanizaciju za prevoz drugih plovila, u maju je poništeno jer je jedini ponuđač JRB dostavio neispravnu ponudu. Na ponovljenom tenderu, koji je u toku, u trenutno je pauza u postupku jer je jedan od ponuđača "Bezdantransportlogistic" uložio prigovor. Zavisno od odluke Komisije u Beogradu, znaće se da li će Novi Sad uskoro dobiti vodenog "pauka" ili ne. Vrednost ovog posla je 1,8 miliona dinara.

Podsetimo da gradska saobraćajna inspekcija već godinama bezuspešno pokušava da uvede red na obali Dunava, ali da hiljade plovila, splavova, čamaca i drugih obejkata na vodi nema dozvole. Grad je svojevremeno nabavio i čamac kako bi inspektori lakše prišli plovilima, ali se sada pokazalo da je potrebno primeniti i oštrije mere, kao što je vodeni "pauk", kako bi se vlasnici ovih objekata naterali da poseduju dozvole.

Izvor: www.021.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries