Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Palić: Jezero nije ni za ljude, ni za ribe

Prema najnovijim analizama voda u Palićkom jezeru ponovo nije za kupanje. Alge otrovne, nebezbedno za kupanje. Počeo sanacioni izlov srebrnog karasa. SUBOTICA - Prema najnovijim analizama Zavoda za javno zdravlje u Subotici, voda Palićkog jezera je lošeg kvaliteta i nije bezbedna za kupanje.

U turističkom delu jezera voda je intenzivno zelene boje, male providnosti i sa velikom količinom suspendovanih, mineralnih i organskih materija, ekstremno visoke pe-ha vrednosti, visoke koncentracije svih oblika azota i fosfora i sa neujednačenim i nepovoljnim režimom kiseonika.

- Na osnovu ovih parametara, kvalitet vode jezera Palić odstupa od vrednosti propisanih Uredbom o klasifikaciji voda za 2. b klasu, koja je pogodna za kupanje - kažu u ZZJZ. - Rezultati analize vode pokazuju da ona spada u petu kategoriju i da nije preporučljiva da se koristi u bilo koje svrhe.

Zelena boja potiče od algi, čija je koncentracija izuzetno visoka i iznosi 22 miliona po litri vode, a 70 odsto njih su modroalge, fitoplanktoni koji je pojavljuju u formi prirodnih otrova.

Kako bi se jezero bar malo rasteretilo od štetnih materija, počeo je sanancioni izlov ribe, prvenstveno srebrnog karasa. JP "Palić Ludaš" pripremio je prostor gde će riba biti privremeno smeštena.

- Izlovljena riba biće u mrestilištu koje smo osposobili, a plan je da ubuduće u njemu proizvodimo riblji podmladak kako bismo nadoknadili izlov - kaže dr Ferenc Marton iz JP "Palić Ludaš". - Kada kvalitet vode bude zadovoljavajući, jezero ćemo poribljavati vrstama riba grabljivica i na taj način ćemo uštedeti dosta novca jer neće biti potrebe za pronalaženjem ribe na tržištu.

BEZ INVESTICIJA

Loš kvalitet jezerske vode je već godinama veliki problem Palića, koji sa sobom povlači i mnoge druge probleme. Bez čiste vode, pogodne za kupanje i druge vidove rekreacije na vodi, nema ni razvoja turizma, a ni nade da će veliki inostrani investitori uložiti u izgradnju banjskog kompleksa.


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries