Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Balkanskim rekama preti "cunami" brana

Beograd - - Izgradnja brana sve više ugrožava reke i rečni biodiverzitet na Zapadnom Balkanu koji je izuzetno očuvan i mora se zaštiti, rečeno je danas na predstavljanju istraživanja o stanju balkanskih reka.

- Želimo da skrenemo pažnju na ovo ogromno bogatstvo - balkanske reke - rekao je generalni direktor nevladine organizacije EuroNatur Gabriel Švaderer (Gabriel Sćwaderer) na konferenciji za novinare u Beogradu.

Švaderer je rekao da je istraživanje koje su sproveli Euronatur i nevladina organizacija Rivervoč (RiverWatch) pokazalo da područje Zapadnog Balkana ima izuzetno očuvane reke i rečni biodiverzitet, ali da ih sve više ugrožava izgradnja brana u okviru energetskih projekata.

Istraživanjem su obuhvaćeni hidormorfološko stanje, odnosno očuvanost rečne strukture oko 35.000 kilometara reka, postojeće i planirane hidroelektrane i očuvanost biodiverziteta - slatkovodnih riba i mekušaca, dodao je on.

Švaderer je istakao da je, prema klasifikaciji EU koja je korišćena u istraživanju, većina reka na Zapadnom Balkanu u prve tri od ukupno pet klasa, što znači da im je očuvano prirodno stanje ili malo do umereno izmenjeno.

- Čak 30 odsto reka je u klasi 1 odnosno prirodno očuvano, dok je 50 odsto u klasi 2 i 3 (malo i umereno izmenjeno) - dodao je on i naveo da se u Nemačkoj teško mogu naći tako očuvane reke.

On je ocenio da se je to "zaista izuzetno" i da su se EuroNatur i Rivervoch zbog toga opredelili da to područje nazovu "Plavo srce Evrope" i pokrenu kampanju za njegovu zaštitu.

Švaderer je rekao da 151 ugrožena vrsta slatkovodnih mekušaca u svetu i 40 odsto ugroženih takvih vrsta u Evropi živi u rekama tog dela Balkana, kao i 69 endemskih vrsta slatkovodnih riba što je 28 odsto vrsta u Evropi, od kojih su 39 ugrožene vrste u svetu.

Generalni direktor Rivervoča Ulrih Ajhelman ocenio da "Balkanu preti cunami brana" i dodao da je u planu da se na Zapadnom Balkanu izgradi još 573 srednjih i velikih hidrotelektana.

- To se kamuflira potrebom za razvojem zelene energije ali ona nije zelena jer narušava prirodnu sredinu - upozorio je on.

Ajhelman je rekao da je potrebno napraviti "master plan" pre nego što se krene u izgradnju brana kako bi se pored energetskih potreba uvažile i ekološke vrednosti i omogućilo sistemastično planiranje.

Podsetio je i da se od zemalja kandidata za članstvo u EU očekuje da slede standarde i vrednosti EU i istakao da EU vrlo snažno podržava izgradu takvih planova ne samo na Balkanu.

Prema evropskim popisima, do 2027. reke u EU moraju biti u dobrom stanju, rekao je on i dodao da se u to ulažu velika sredstva. Ocenio je da bi bila šteta da Balkan ponovi greške koje su u EU učinjene pre nekoliko decenija i da ih onda ispravlja.

Ajhelman je rekao da je kampanja za očuvanje balkanskih reka "Sačuvajmo plavo srce Evrope" tek na počektu i da u naredne tri godine planiraju da uspostave kontakt s nadležnim vlastima kao i da razviju mrežu za očuvanje balkanskih reka.

Na skupu se predstavljeni slučajevi tri ugrožene rečne oblasti na Zapadnom Balkanu - u Nacionalnom parku Mavrovo, reci Vjosa u Albaniji i reci Savi, a organizatori kampanje su saopštili da je danas pokrenut sajt kampanje na www.balkanrivers.net

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries