Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri09222023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Ускоро три пристана за прихват путника по Дунаву

“Градском зеленилу” крајем марта треба да стигне пристан који ће ово јавно комунално предузеће добити бесплатно на коришћење од Југословенског речног бродарства, о чему је својевремено и потписан уговор.

Пристан је, како сазнајемо, тренутно на ремонту у Панчеву и биће искориштен само као привремено решење.

У овом тренутку на дунавској обали нашег града постоје три пристана, један припада “Зеленилу”, другом је власник “Лука Нови Сад”, док је један у приватном власништву. Када се уклони приватни, чија је дозвола не тако давно истекла, кажу у “Зеленилу”, ангажовањем понтона који је поклон Речног бродарства, у Новом Саду би опет три бродска “паркиралишта” требала да служе за прихват све бројнијих туриста који стижу “воденом артеријом Европе”, а радих да се упознају са архитектуром, културом и традицијом нашег града. Лука Нови Сад ће тако и даље имати свој пристан близу Жежељевог моста , док ће са преостала два управљати “Градско зеленило”. Тим поводом “Зеленило” и Туристичка организација Новог Сада ових дана финализују разговоре како би спремно дочекали почетак сезоне и долазак страних и домаћих туриста који стижу речним путем.

Понтон ће, како је пре две седмице најавило “Зеленило”, бити смешетен испред Дома Војске и служиће за привез туристичких, али и теретних бродова. Нови понтон имаће исту функцију као и онај код споменика Жртвама рације, имаће царину и речну полицију и биће знатно већи, пошто су му димензије 75 метара пута десет метара.

Према речима саветника директора “Зеленила” за медије, Ивана Ножинића, ово предузеће није одустало од наставка изградње пристана започетог сада већ давне 2006. године у бродоградилишту “Бродоремонт” у Бачком Моноштору, где му је изграђено корито. Недовршен, пристан је конзервиран и тренутно се налази у каналу ДТД дуж Приморске улице.

Првобитно решење се назрело у најавама да ће Град издвојити 30 милиона динара за завршетак тог пристана, подсећа Ножинић, уз опаску да је добијање понтона на кориштење од ЈРБ ипак далеко боље решење у овом моменту.

- Град ће уштедети новац за нешто друго, а ”Зеленило” ће понтон од Југословенског речног бродарства користити без накнаде, захваљујући ангажовању Канцеларије за локални економски развој Новог Сада (КЛЕР) - каже Ножинић наглашавајући да је рад пристана на Дунаву регулисан одлуком о коришћењу обале и водених простора на унутрашњим водама, која и предвиђа да Град Нови Сад има три пристана опремљена за прихват туриста, којих је из године у годину све више.

Izvor: www.dnevnik.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries