Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12032023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Zaštita Morave - misija odgovornih ljudi

Iako skoro polovina teritorije Srbije pripada Moravskom slivu, ne postoje objedinjeni podaci o o kvalitetu vode, niti o stepenu njihove ekološke ugroženosti. Međutim, zna se da su tri Morave celim tokom zagađene zbog čega je pre tri meseca u Varvarinu postignut dogovor o njihovoj zaštiti. Šta je od tada urađeno?

Ukupna dužina toka Zapadne, Južne i Velike Morave je 493 kilometara, a skoro polovina teritorije Srbije pripada tom slivu. Predstavnici naseljenih mesta i gradova pored tih reka, države, stručnih i nevladinih organizacija okupili su se pre tri meseca u Varvarinu i  dogovorili se o konkretnim projektima kojima bi se te reke zaštitile.

Kroz opštine Ćićevac i Varvarin protiču sve tri Morave. Zato se ova teritorija naziva Tromoravlje. Potencijali ovog pitomog kraja u razvoju turizma, a posebno lova i ribolova su veliki. Da bi se ostvarili potrebno je mnogo rada i obuka, jer je, bez obzira na suživot sa rekama, kvalitet vode degradiran nebrigom, prvenstveno stanovništva.

Od kako su se Varvarinci preko stalne konferencije gradova i opština uključili u projekat zaštite životne sredine i korišćenje obnovljivih izvora uz pomoć stručnjaka iz Švedske, pored velikih ušteda energije, pokrenuli su i sanaciju i rekultivaciju smetlišta i deponija.

"Radimo na izradi projekata koji će nam omogućiti da apliciramo za sredstva koja su nam neophodna da prečistimo otpadne vode ne samo u Varvarinu, nego i u okolnim mestima", objašnjava predsednik Opštine Zoran Milenković. "Ti projekti su vredni oko 25 miliona dinara."

Trstenik - grad na reci

Zapadna Morava je itekako važna za Trsteničane, prvenstveno kao izvor zdrave vode za piće, za oko 200.000 stanovnika, koliko se trenutno snabdeva iz gradskog vodovoda.

Ove godine završena je prva faza proširenja izvorišta Staro Korito i sagrađena akumulacija, što je uticalo na poboljšanje snabdevenosti vodom. Posebno leti.

Pored fabrike vode, neophodna su i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, jer Trstenik je jedan od retkih gradova koji celom dužinom leži na obalama ove reke.

Prema rečima Danice Batočanin, referenta za zaštitu životne sredine opštine Trstenik, Odeljenje za zaštitu životne sredine redovno prati kvalitet vode u Moravi, pogotovo u letnjem periodu kada se ovaj deo toka koristi kao kupalište za veliki broj građana:

"Finansiramo akcije. Ove godine smo imali sufinansiranje svih akcija sakupljanja plastike iz Morave."

Kruševac: Rekonstrukcija fabrike vode i prečišćavanje otpadnih voda

Kruševljani su se po završetku rekonstrukcije i proširenja fabrike vode u Majdevu, prihvatili projektovanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektora za sakupljanje fekalne vode.

Prečišćena voda odlaziće u Zapadnu Moravu. Vlada Srbije obezbedila je kredit od Nemačke pod povoljnim uslovima i taj novac čini 95 odsto od potrebnih 23,8 miliona evra. Ostatak troškova snosiće kruševački Vodovod. Radovi će početi ovog leta.

"Ciljevi gradnje postrojenja za prečišćavanje jesu prikupljanja otpadnih voda i atmosferske kanalizacije, odvođenje i prerada u budućem postrojenju kako bismo prečišćene vode pustili u Zapadnu Moravu", naglašava Milutin Tasić, direktor JP Vodovod, Kruševac. "Time ćemo građanima koji žive nizvodno niz ovu reku i uz druge vodotokove obezbediti čistu vodu."

Na loš kvalitet vode u Moravi, uzorkovanjem i ispitivanjem, ukazali su i učenici i profesori kruševačke Hemijsko-tehnološke škole.

"Ono što je posebno bitno jeste prisustvo fenola. Fenol potiče iz Ibra", ističe profesorka te škole Verica Agatonović Maričić.

Volja postoji. Ali je potrebna koordinacija, planski i dugoročan pristup. Zato je Fondacija "Misija odgovornih za budućnost" pokrenula projekat "Čista Morava - Zdrava Srbija". Članovi ove organizacije prihvatili su se uloge uzbunjivača kako bi se što pre realizovalo više strateških projekata za zaštitu triju reka.

Prema rečima Davida Radakovića iz Fondacije "Misija", u taj proces biće uključeni i zagađivači reka: "Njihova svest mora da poraste i mi ćemo naravno isticati one dobre primere onih koji su već mnogo uradili za ovu reku."

Zadatak odgovornih i osvešćenih pojedinaca i institucija je da pomognu Moravama da prežive. Zbog čega, ukratko su objasnili kruševački đaci sloganom "Ja ti život dajem, čuvaj me".

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries