Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12032023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Kinezi žele koncesiju za kanal Dunav Morava Vardar!

- Kinezi su nam pre nekoliko meseci uputili pismo u kome su izrazili želju da krenemo s razgovorima o koncesiji - kaže ministar prirodnih resursa u Vladi Srbije.

Ministar prirodnih rersursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević kaže da bi izgradnja kanala na Moravi bila multifunkcionalan projekat.

Kako je ministar objasnio u intervjuu listu “Politika”, u strukturi projekta kanala Morava nalaze se razrađene mogućnosti za razvoj poljoprivrene proizvodnje, energetike, saobraćaja, turizma i zaustavljanja migracije.

On je rekao da ako bismo išli logikom da uđemo u investiciju koja bi nam najbrže vratila sredstva, onda treba u prvoj fazi staviti akcenat na razvoj enregetike i poljoprivredne proizvodnje.

- Kinezi su nam pre nekoliko meseci uputili pismo u kome su izrazili želju da krenemo s razgovorima o koncesiji – rekao je Bačević i dodao da je to i njegova skrivena želja, jer je svestan činjenice da je Srbija u ekonomskoj krizi.

Na pitanje da li je vrednost ove investicije kako se govorilo između 10 i 15 milijardi evra on je istakao da sredstva koja su potrebna za ovu investiciju nisu tako velika kao što se spekuliše u medijima, a da rezulutati Studije izvodljivosti nisu objavljeni zbog toga što na svakoj strani te studije stoji zabrana objavljivanja.

Na pitanje da li ima podršku Vlade Srbije za izgradnju kanala, Bačević je rekao da će Vlada morati da se izjasni o ovom projektu kada bude urađen prostorni plan područja posebne namene za šta je u budžetu za 2014. izdvojen novac.

Ministar prirodnih rersursa, rudarstva i prostornog planiranja je naveo da bi ako se reguliše i prokopa korito Morave, kroz kanal mogli da prolaze i brodovi četvrte kategorije od 1.350 tona kao i da je Grdelička klisura usko grlo, ali da tehnički gledano nije nerešiv problem.

- Transpost brodovima je četiri puta jeftiniji od transporta drumom i 2,5 puta nego železnicom – rekao je Bačević.

Na pitanje da li i dalje tvrdi da je istraživanje nikla štetno koliko i voda, on je potvrdno odgovorio i dodao da Srbija nije istražena kako treba.

- Prema rezultatima osnovnih geoloških istraživanja nama nekoliko stotina milijardi evra leži u zemlji. Nikl je samo jedan od minerala – rekao je Milan Bačević u intervjuu “Politici”.

Izvor: www.telegraf.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries