Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12012023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Нек реке доведу туристе

АПАТИН: Након састанка у Апатину и недавно одржаног у Ковину где су се сви заинтересовани могли информисати о разлозима за формирање Кластера наутике договорено је да се о томе поново информишу сви од институција, локалних самоуправа које излазе на Дунав или на каналску мрежу до произвођача, туристичких организација и свих који би могли имати интереса, о неопходности удруживања у Кластер.

Препорука је да се до краја  јануара наредне године сазове и оснивачка скупштина кластера. 

-У оквиру Стратегије развоја дунавског региона, наутички сектор посебно је добио на значају кроз успостављање система сигурне пловидбе на Дунаву, отварање наутичких објеката, стварање наутичке инфраструктуре, промовисање наутичког туризма и друго, што представља идеалну прилику за формирање кластера наутике у Србији, промоцију наших капацитета и могућности, па је тим значајније да се овој области и у нашој земљи посвети већа пажња - рекла је Милица Врачарић, директорица Регионалне агенције за развој малих и средњих предузећа „Алма Монс” на скупу у Апатину, институције која већ две године припрема оснивање Кластера наутике Србије. - Апатин је подржао иницијативу за формирање Класетра, јер је  наутички туризам ушао у стратешке програме ове локалне самоуправе, међутим, без даљег развоја тих програма и без  изградње инфраструктуре у другим срединама ни Апатин са својом марином и пристаном не може очекивати веће приходе.. 

Због недовољне пажње у овој области, како се чуло на скупу у Апатину, малтене је престала производња целе гране привреде, мала бродоградња, а уз њу и многе друге гране које су везане уз њу. Овоме су у многоме допринели и законски прописи за чије мењање је већ потекла иницијатива, али и недовољан развој наутичке инфраструктуре у Србији. Све су то питања која ће Кластер моћи много брже да реши, а све то се ради због бржег привредног и туристичког развоја региона. 

-Од пензионисања 2007.године, као капетан регате почео сам да се бавим наутичким туризмом, међутим, наишао сам на читав низ проблема. Када сам пре неколико година изградио шајку у Бездану, реплику брода из средине 19. века, увидео сам да од Бездана до Ковина једино сигурно можете да се вежете у марини Апатин где може да наточите и бензин на води - каже наутичар Милан Стефановић напомињући да је један од основних проблема, неизграђена инфратсруктура која одбија наутичаре.   

Izvor: www.dnevnik.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries