Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu03302023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Живети се не мора, пловити се мора

Све је већи број наших младих суграђана који маштају али и покушавају да себи обезбеде посао “преко”, у иностранству, образлажући, макар и сезонско, напуштање земље овдашњом тешком економском ситуацијом, ниским животним стандардом, високом стопом незапослености, неретко и стварањем породице или тек жељом да “виде света”.

 Као идеална прилика, поготово са наступањем јесењих киша и зимске голомразице, они спремнији за напуштање земље, сањају послове на прекоокеанским и крузер бродовима, а одлучност да као панонски морнари срећу пронађу на “дебелом мору” граде на примерима великог броја Новосађана и Новосађанки који су већ успели у овој намери. 

Уколико им то пође за руком, поред зараде, рад на броду нуди и обилазак далеких дестинација попут Кариба, Аљаске, Мајамија и других егзотичних места а послови до којих долазе се најчешће деле на три категорије. Највишу позицију имају официри, који уједно и највише зарађују, али како је ова “каста”, због потребног специфичног образовања исувише мала, нашим суграђанима преостају улоге бродског особља, које укључује фотографе, раднике у казину, хостесе, бебиситерке, забављаче, рецепционере и друга слична занимања. Угоститељски послови пак, који су на трећем месту по заради, спадају у најтеже, али и најтраженије, јер за њих нису потребне неке велике додатне препоруке. 

Постоји неколико начина пријаве за рад на броду. Једна варијанта је аплицирати директно преко сајта компаније за коју неко жели да ради, па да из компаније дају даље информације о евентуалном интервјуу за посао, који може да се обави и путем Скајпа. Други начин је пријава преко агенције компаније којој треба особље, а последњи и код нас најпопуларнији је преко субагенција, којих има у свим већим градовима Србије. Тако се посао на крузерима већином обезбеђује преко агенција у самој Србији, као што су “Агава” и “Њорк анд травел” у Новом Саду или “Сафе цруисе” и “Сеа агенцy” из Београда. Агенције потврђују да је из године у годину све више кандидата заинтересованих за ову врсту рада, понајвише младих, али и саме позивају жељне оваквог посла на опрез, због све већег броја превара, па чак и потпуно лажних агенција. 

Искуства преварених показују да ово није ретка појава, што потврђује и један од наших суграђана, Жарко Б. (31). 

-  Пре три године јавио сам се једној агенцији из Београда јер сам желео да нађем посао на броду. Жеља ми је била да радим на базену, јер је плата добра, а ни услови нису лоши. Прошао сам два интервјуа са одличним знањем енглеског језика и након неколико месеци сам сазнао да сам добио посао који сам желео. Међутим, када сам се укрцао на брод и добио уговор, видео сам да сам на неком десетом месту и да ми је плата упола мања него што је требало да буде. Ипак сам остао, јер сам мислио да ће ме ускоро преместити на неки бољи посао, уколико се докажем. Испоставило се да је тешко доћи до боље позиције. Посао је био јако тежак, радио сам око 15 сати дневно, а плата је била минимална, па сам након два месеца одлучио да се вратим у Србију. - прича за “Дневник” Жарко и додаје да при прекидању уговора својом вољом треба додатни опрезан, пошто у случају да “морнари” сами желе да прекину уговор, сами морају и да плате карту назад, док у случају отпуштања због смањења обима посла трошкове сноси компанија у којој је радник био запослен. 

Ипак, чини се да има знатно више позитивних искустава као онај суграђанке Невене М. која је на брод одлазила већ пет пута до сада. 

- Мој момак и ја смо протекле две и по године успешно одлазили на брод. Радила сам у продавници сувенира, који важи за један од најтраженијих послова јер је и доста плаћен. Моја искуства су позитивна и што је најбитније агенцији нисам ништа платила унапред. - рекла је наша саговорница и додала да је једнино дала новац за лекарско уверење и превод сертификата. 

Из новосадске агенције Агава потврђују да се код њих ништа унапред не плаћа. 

- Кандидат сноси само трошкове лекарског прегледа, превод докумената и сређивање своје документације. Визу и карту плаћа компанија која вас запосли. Пођеднако се пријављују и мушкарци и жене старији од 20 година. Најтраженији су угоститељи. - каже директор ове агенције Петар Драгичевић и додаје потражње за радном снагом има током читаве године, али их је највише у пролеће.

Izvor: www.dnevnik.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries