Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12012023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Komandni brod „Kozara“ namenjen obuci kadeta

Posle obimnih radova brod isplovio iz apatinskog brodogradilišta. Povećane operativne i manevarske sposobnosti.

APATIN - Komandni brod „Kozara“ u sredu je isplovio iz apatinskog brodogradilišta, i to posle obimnih radova, koji su podrazumevali promenu motora, kompletne elektrike, ugradnju savremenog navigacionog sistema i bezbednosne opreme. 

- „Kozara“ će se koristiti kao protokolarni brod za najviše državne i vojne zvaničnike, brod - baza za smeštaj pripadnika flotile, za prevoz vojnika na unutrašnjim plovnim putevima, obuku kadeta Vojne akademije - kazao je kapetan korvete Darko Stričević. 

On je dodao da je modifikacijom brod dobio povećanje operativnih i manevarskih sposobnosti. U sredu je obavljena prva probna plovidba, a na brodu su pored pripadnika Ministarstva odbrane bili i predstavnici apatinske opštine. 

Inače, brod „Kozara“ je izgrađen 1938. godine u Lincu za potrebe nemačke mornarice, kao komandni brod za pomorske i rečne snage na sektoru Dunava, Crnog mora i Dnjepra. Pred kraj Drugog svetskog rata povučen je u Regensburg, gde ga je 1945. godine, po kapitulaciji Nemačke, preuzela vojska SAD. 

Brod je pod tadašnjom nemačkom zastavom nosio naziv „Kiemhild“, služeći kao komandni brod za sektor Dunav, Crno more, Dnjepar, i kao brod matica za jedan divizion minolovaca. Od kapitulacije do 1948. godine, brod je bio plen američkih snaga pod nazivom „USS Oregon“, na kome su bili smešteni delovi štabova divizija, a oni ga predaju Bavarskom lojdu, koji vraća naziv „Kiemhild“, pretvarajući ga u hotel, posle čega ga 1954. zatvaraju zbog nerentabilnosti. Brod tada završava konzerviran u rukavcu Dunava, gde o njemu brinu dve porodice. Zamenom sa Nemcima za jedan novi šlep od 100 tona, brod postaje vlasništvo sisačkog „Lojda“ za potrebe oružanih snaga SFRJ i dobija ime „Kozara“.

Izvor: www.novosti.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries