Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue12052023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Izložba modela brodova "Plovidba kroz istoriju" u Smederevu

U okviru ovogodišnje, 126. Smederevske jeseni, Muzej u Smederevu će publici predstaviti izložbu modela brodova "Plovidba kroz istoriju" smederevskog autora Zlatka Pajića. Svečano otvaranje izložbe biće u sredu 4. septembra u 19 časova u prvoj sali Muzeja u Smederevu.

Prema rečima Dušice Stefanović, istoričarke umetnosti i autorke teksta kataloga izložbe, "Plovidba kroz istoriju" predstavlja istorijske modele brodova ručne izrade po originalnim projektima, kao i onih koji su izraz same umetnikove mašte, te predstavljaju jedinstvene autorske radove Zlatka Pajića. 

Autor je rođen 6.09.1961. godine u Smederevu, inženjer je vazduhoplovstva i bivši vojni oficir, a brodomodelarstvom se bavi dugi niz godina. Vođen talentom i istraživačkim duhom, u svom radu spaja ljubav prema brodovima, umetnički afinitet i istražene istorijske činjenice. 

U okviru izložbe poseban osvrt je poklonjen modelu brodu Srbija, prvom morskom jedrenjaku koji je, po narudžbi kneza Miloša Obrenovića, u brodogradilištu Dubravica kod Smedereva napravio brodograditelj Nikola Kefala, Grk sa Zakintosa. Ovaj brod je zaplovio Dunavom pre 180 godina, tačnije 30. aprila 1833. godine pod zastavom obnovljene države. 

Osim pomenutog modela broda, autor će publici predstaviti još dvadesetak drugih modela brodova (HMS Bounty, Gorch Fock, Mayflower, Santa Maria...), od kojih su mnogi zauzeli važno mesto u istoriji plovidbe i, u velikoj meri, doprineli usmeravanju toka istorije i istorije civilizacije. Svi modeli brodova imaće posebne, samo za ovu priliku kreirane, legende većeg formata sa ilustracijama i kraćim tekstovima koji nas uvode u svet brodogradnje i avanture plovidbe. 

Izložba će biti otvorena do 5. oktobra, a ulaz je slobodan.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries