Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12032023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Srpski mornar 18 dana bez hrane

Beograd/Alžir -- Brod "Istra" je zarobljen u alžirskoj luci Bežaji, bez dozvole da isplovi. Posada, u kojoj je i jedan Srbin, je 18 dana bez hrane i mogućnosti da napusti brod.

Ambasador Srbije u Alžiru Miroslav Šestović uspeo je u međuvremenu da stupi u kontakt s lukom Bežaja čiji su agenti obećali da će posadi broda "Istra" sutra biti isporučena hrana. 

Među 11 članova posade broda "Istra" je i nekoliko državljana Hrvatske i jedan iz Srbije. Oni su ukotvljeni u alžirskoj luci koja im je dala dozvolu za plovidbu, ali ne i za iskrcavanje. Brod je bez goriva, pa ne može da plovi, a mornari su bez hrane. Na kopno ne mogu, jer za to nemaju potrebne dozvole alžirskih vlasti. 

Robu kompanije "Evrošiping" iz Kopra isporučili su u alžirsku luku Bežaja, a od tada sa vlasnicima broda nemaju nikakav kontakt. Jedan od članova posade Petar Perović kaže da su gladni i da im je pomoć neophodna. "Već 18 dana smo bez hrane, praktično na testeninama. Imamo još vodu, paradajz, konzervu i hleb - to nam je još ostalo. Imamo problema, gazda se ne javlja, obratili smo se svim institucijama", priča Perović. 

Na telefone kompanije "Evrošiping", koja je vlasnik broda, niko se nije javljao, prenosi RTS. 

Za posadu broda, ipak, najkorisnije bi bilo da dođu do goriva kako bi mogli da odu do Španije. Međutim, i to je problem. Kako piše hrvatski "Novi list", Sindikat pomoraca Hrvatske u Rijeci je upoznat sa teškom situacijom u kojoj su se našli mornari, među kojima je nekoliko Hrvata, ali kažu da za sada nisu primili službeni zahtev da se mornarima pomogne i da se vrate u Hrvatsku. 

Zvaničnik hrvatskog sindikata pomoraca Predrag Bazoduro kaže da taj sindikat još nije dobio ni konkretan odgovor od hrvatskog dela posade tog broda na pitanje o tome što misle da bi se za njih moglo uraditi. 

Prema njegovoj oceni, brodu bi trebalo obezbediti gorivo koje bi im bilo dovoljno da brod doplovi do Kopra. "Ipak, pitanje je da li bi im i to bilo dovoljno", rekao je Brazoduro objasnivši da, s obzirom na to da nije primljen službeni zahtev za repatrijaciju, za sada nisu aktivirani nikakvi mehanizmi prevoza hrvatskih pomoraca. 

"Najveći je problem u tome što ovde nema nikoga ko bi mogao da posreduje, jer sve mora ići preko kancelarije u Londonu", istakao je Brazoduro.

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries