Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Dunavska regata: Za 73 dana preveslaće 2.500 kilometara

Najveća i najduža rečna turistička regata na svetu “TID na poplavnom talasu” juče je stigla na kej Ade Huje. Više od 150 kajakaša iz svih krajeva sveta za 73 dana preveslaće 2.500 kilometara Dunava. Nakon dvodnevnog odmora u Beogradu, put nastavljaju ka Crnom moru.

REKA - Kajakaši iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Holandije, Švajcarske, Kine, Australije i, naravno, Srbije, krenuli su 23. juna iz nemačkog grada Ignolštata, a cilj im je u rumunskom mestu Sveti Đorđe. Najmlađi učesnik regate je petogodišnja Nemica, a najstariji Novosađanin Milan Sekulić (78).

 


- Već deset godina učestvujem u regati. Sačekam ih kod Mohača u Mađarskoj i idem sve do Brze Palanke. Skoro svi učesnici me znaju, jer vozim kanu sa kajakaškim veslom, pecam i pišem poeziju. Uživam kada sa ovim divnim ljudima nekoliko dana plovim Dunavom - kaže Sekulić, jedan od miljenika svih učesnika regate, a posebnu pažnju mu, kako se priča, posvećuju dame iz Nemačke.

 


Regata prolazi kroz deset, a zaustavlja se u osam zemalja, a učesnici nisu obavezni da preveslaju svih 2.500 kilometara već mogu da se isključe ili priključe kad žele.

Osnovno pravilo TID je plovidba Dunavom čamcima, kajakom ili kanuom, ali obavezno je koristiti veslo. Nakon napornog dana regata staje u etapna mesta u kojima boravi jedan ili dva dana. Za učesnike regate se u svakom mestu organizuje svečana večera i prigodan kulturno-umetnički program, a strani učesnici mogu da se upoznaju sa ljudima, običajima, istorijom, kulturom, tradicijom i gostoprimstvom zemlje u kojoj borave.


TID je najstarija regati na svetu, prva je bila 1956. godine, a nekadašnja Jugoslavija je, pored Čehoslovačke i Mađarske, jedan od prvih organizatora.
Koje gradove obilaze u Srbiji
- Apatin
- Bogojevo
- Bačka Palanka
- Novi Sad
- Stari Slankamen
- Beograd
- Smederevo
- Veliko Gradište
- Dobra na Dunavu
- Donji Milanovac
- Tekija
- Kladovo
- Brza Palanka

Regata u brojkama

2.500 - kilometara dužina

150 - takmičara

73 - dana

58. - regata

40 - km prelaze dnevno

 

Beograđanka na regati našla muža
LJUBAV - Na regati se rađaju i ljubavi, a jedan takav par venčao se prošle godine u Mađarskoj. “Jedna od naših učesnica, devojka iz Mirijeva, na regati je upoznala momka iz Mađarske. Oni su se združili i s vremenom se razvila ljubav koja je prošle godine krunisana brakom u Sent Andreji”, kaže Dejan Jovanović, predsednik odbora za turizam Kajakaškog saveza Srbije.Izvor: www.24sata.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries