Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri05272022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Domaći komarci prenose virus Zapadnog Nila

I ove godine se pojavila infekcija virusom Zapadnog nila, svih devetoro zaraženih iz Beograda. "Kritično" priobalje Save i Dunava i kanali. Nadležni najavljuju nove akcije zaprašivanja

VEST da je virus Zapadnog Nila potvrđen kod devetoro Beograđana, uznemirio je stanovnike glavnog grada. Pacijenti leže na nekoliko klinika u Srbiji, ali su svi iz Beograda. Prenosilac virusa su komarci, kojih najviše i ima u prestonici zbog velikih površina uz reke. U pitanju su domaći komarci, pa svi željno iščekuju novu akciju suzbijanja krvopija. 

Kako iz Torlaka kažu, stiglo je 86 materijala na analizu, od 52 pacijenta iz cele Srbije, i kod devetoro pacijenata je potvrđen virus Zapadnog Nila. U Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS kažu da su svi pacijenti kod kojih je ustanovljen virus, stariji od 60 godina, imaju neko hronično oboljenje i da su se kod njih kao komplikacija infekcije javili meningitis i encefalitis, upala moždanih ovojnica i mozga. 

Prema rečima profesora dr Željka Tomanovića sa Biološkog fakulteta u Beogradu, virus prenose domaći komarci. 

- Virus je izolovan kod običnog komarca culeks pipiens prošle godine u Beogradu, dok je u Novom Sadu izolovan još 2010. - kaže prof. dr Tomanović.  

- Još tada ga je sigurno bilo u Beogradu, ali i na svim mestima gde komaraca ima u većem broju. Sam Beograd je pored dve reke i tu je velika površina na kojoj se oni mogu naći. U Grčkoj već decenijama ima komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila. 

Virus prenosi i tigrasti komarac, koji je prisutan u petnaestak evropskih zemalja i vrlo je brojan u našem okruženju, posebno u Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali postoje indicije da se nalaze i u Srbiji.  

Iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine kažu da komaraca najviše ima na priobalju Save i Dunava, u ruralnim područjima i delovima oko kanala na levoj obali Dunava, Surčinskom i Makiškom polju. Redovno praćenje brojnosti radi Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.  

- Do sada su sprovedene tri velike akcije suzbijanja komaraca tokom maja, juna i jula, uređajima sa zemlje na celoj teritoriji Beograda - kažu u Sekretarijatu.  

- Tretmani mikrožarišta rade se konstantno, što obuhvata priobalja reka Save i Dunava. Praćenjem stanja na terenu i u skladu sa vremenskim uslovima, biće organizovane nove akcije.  

U RUMUNIJI OTKRIVEN JOŠ 1996. 

NA opasnost od epidemije virusa Zapadnog Nila, ukazano je na međunarodnom skupu u Beogradu još 2004. Na području Mediterana, počeo je da se konstatuje još pedesetih godina prošlog veka, prvi put je registrovan u Rumuniji 1996, kad je izazvao velike epidemije u 19 provincija te države. 

Ugroženi su svi koje je ujeo zaraženi komarac, ali se najteža klinička slika beleži kod jednog od 150 inficiranih.

SIMPTOMI* povišena temperatura 
* glavobolja, umor, osip 
* bol u zglobovima, očima 
* jaka ukočenost vrata 
* dezorijentacija, podrhtavanje * slabost u rukama i nogama
Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries