hàng hiệu siêu cấp Louis Vuitton hàng hiệu siêu cấp Obeležen Dan Dunava - Moja Lađa

Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sat08132022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Obeležen Dan Dunava

BEOGRAD - Centralna manifestacija obeležavanja Dana Dunava, 29. juna, koji se slavi u 14 podunavskih zemalja, u Srbiji je održana na Zemunskom keju, uz edukativno-zabavni program, namenjen pre svega deci.

"Veoma je važno da steknemo što više znanja o rekama i njihovim ekosistemima, kako bi mogli da očuvamo i racionalno upotrebljavamo vodne resurse i ostavimo ih budućim generacijama", rekla je predstavnica Direkcije za vode Dragana Milovanović otvarajući 10. proslavu Dana Dunava u Srbiji.

 

Podsetila je da je ove godine u Srbiji kampanja za Dan Dunava započela 1. juna obeležavanjem Međunarodnog Dana reke Save, a završiće se 5. septembra, javnim skupom koji će biti održan u okviru trećeg zajedničkog istraživanja Dunav u kome učestvuju sve podunavske zemlje. 

Milovanovićeva je istakla da se u Srbiji Dan Dunava obeležava u više od 30 gradova, a u tromesečnu kampanju je uključeno oko 400 partnera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora. 

Na skupu je najavljeno da će deo kampanje i ove godine biti studentski Eko kamp na Velikom ratnom ostrvu, koji će mladima tokom jula omogućiti upoznavanje različitih aspekata zaštite životne sredine. 

Generalni direktor Koka-kole Srbija Ramon Vajdinger kazao je da ta kompanija od početka učestvuje u obeležavanju Dana Dunava i istakao da su poruke o očuvanju reka za to vreme stigle do više od tri miliona ljudi koji su bili uključeni ili posetili neku od organizovanjih aktivnosti. 

On je najavio da će danas u čast proslave na Adi Huji u Supernatural parku biti postavljen sistem za navodnjavanje tog parka. 

Vajdinger je kazao i da će Koka-kola nastaviti da sprovodi program štednje vode, pre svega kroz smanjenje potrošnje za proizvodnju svojih pića, ali i kroz optimalan tretman otpadnih voda. 

U okviru edukativnog programa na Zemunskom keju najmlađi su mogli da učestvuju u kreativnim, likovnim i dramskim radionicama, oslikavanju drvenih čamaca, ali i da pogledaju mini kolaž kojim je predstavljeno deset godina kampanje u Srbiji i učestvuju u kvizu o Dunavu i rekama. 

Svoje štandove na Zemunskom keju imali su i javna preduzeća Srbijavode i Beogradvode, Svetski fond za prirodu (WWF), Zavod za zaštitu prirode Srbije, Institut "Jaroslav Černi", Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije, kao i operater za ambalažni otpad Sekopak. 

Dan Dunava širom Evrope obeležen je prvi put 2004. godine. 

Međunarodnu konvenciju o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava potpisalo je 14 zemalja, članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav. 

Dunav je dug oko 2.850 kilometara i najduža je reka u Evropskoj uniji, ali druga u Evropi, odmah posle Volge. Najduži je evropski plovni put, na čijim obalama živi oko 80 miliona ljudi. 

Reka Dunav kroz Srbiju teče u dužini od 588 kilometara, od Bezdana do Timoka, a hidrografsku mrežu njegovog sliva čini 120 pritoka, od kojih se neke od najvećih ulivaju na teritoriji Srbije - Sava, Tisa i Drina. 

Gotovo čitava Srbija direktno ili indirektno okrenuta je Dunavu, jer se u slivu te reke nalazi oko 92 odsto teritorije zemlje. 

Jedno od mesta koje dobro poznaje najveću evropsku reku je i Banoštor gde boravi ekipa RTV.

Izvor: www.rtv.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries