Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed11292023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Прича о новом мосту поново актуелна

БАЧКА ПАЛАНКА: Распадом СФРЈ мост преко Дунава, који је спајио Бачку Паланку и Илок, преко две деценије представља границу између Србије и Хрватске.

Као и на свакој граници постављени су гранични прелази са цариницима и полицијом, па је отежан и промет људи и роба. Са постављањем царина у Бачкој Паланци, односно у овом делу бачког и сремског приобаља Дунава, почела је прича о новом мосту, који би се градио неколико километара низводно од постојећег. 

Својевремено је, кажу упућени, урађено и идејнио решење, а нова ћуприја била би намењена друмском и железничком саобраћају. То би знатно олакшало живот мештанима Нештина, Визића, Сусека и других места са десне обале Дунава, јер би до Бачке Паланке имали највише десетак километара. 

Пољопривредници не би своје производе возили преко Новог Сада до Паланке и прелазили око 100 километара пута. Изградњом овог моста знатно би се скратио и пут од Бачке до Републике Српске, односно Западне Србије.   Ова прича поново је постала актуелна у Бачкој Паланци, а повод је недавна посета, односно договор покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу Бранислава Бугарског, председника овдашње Скупштине Мите Лачанског и заменика председника општине Бојана Радмана. 

Основа разговора били су проблеми мештана Нештина и Визића (два села која админитративно припадају Бачкопаланачкој општини, а налазе се у Срему на граници са Хрватском), посебно у светлу уласка Хрватске у ЕУ. Преко моста и пар километара кроз територију Хрватске  мештани ова два села, али и Паланчани морају свакодневно да прелазе, како би стигли у матичну општину, на посао, у школу лекару... 

Речено је да је пројекат поменутог моста преко Дунава врло важан и један је од три нова моста која су наведена у Просторном плану Војводине. Констатовано је да ће Бачка Паланка бити активно укључена у израду Стратегије развоја Војводине, како би се боље укључила у регионалну сарадњу и аплицирала на средства из европских фондова. 

Пре пар година, односно када се сазнало о изградњи новог Жежељвог моста у Новом Саду, тадашњи представници општине предложили су надлежнима у Покрајини да се конструкција монтажно-демонтажног моста пресели узводно, када нови новосадски мост буде готов. Тада је говорено да би локација нове ћуприје са бачке стране била негде код Челарева, а на другу обалу би изашла између Нештина и Сусека. Тако би се, веле они који су животно заинтересовани за изградњу овог моста, директно спојила Бачка са Сремом, а постојећи мост, који буквално улази у последње улице Бачке Паланке и Илока, водио би у ЕУ.  

Знају овдашњи реалисти да од ове идеје до, евентуалне реализија, мора протећи много воде Дунавом, а до тада људи са две обале морају да живе, путују, тргују... Од надлежних у Србији тражи се да ступе у разговоре са надлежним у Републици Хрватској и да се омогући што лакша комуникација. До уласка комшија у ЕУ остало је мало (1. јул), а овде скоро нико не зна шта ће се мењати. Да ли ће и даље важити пограничне пропуснице, или ће се за пролазак пар километара кроз Европу у правцу Шида, Нештина, Беочина, Новог Сада (сремском страном) морати са пасошима. Чак и поједини овдашњи надлежни кажу да ће, највероватније, док се не постигне прецизан договор, односно режим преласка, све одвијати по старом, а то је посебно важно онима који свакодневно прелазе постојећи мост. 

Прича о новом, као и сваком, мосту је лепа, али и скупа у времену вишегодишње светске и деценијске наше кризе. Вероватно ће нова ћуприја сачекати нова, боља времена, а до тада ваља се договорити са комшијама. Овде се ЕУ види голим оком са паланачке обале (око два километра), а људи су свакодневно упућени на другу страну.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries