Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed11292023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Poplavni talas prošao, opuštanja nema

DUNAV, u gornjem toku, kroz Vojvodinu, nasipe nije prelio. Poplavni talas je uveliko prošao, ali, stručnjaci i dalje upozoravaju da mesta opuštanju nema. Dok god se reka „naslanja“ na nasipe, i nije u svom „redovnom“ koritu, problema može da bude

Višednevni pritisak velikih količina vode na zemljane nasipe, kako objašnjavaju u „Vodama Vojvodine“, za posledicu može da ima sve više pojava vodoleži, procurenja i „izvora“ u nožici, odnosno, na samom podnožju nasipa. 

Kosine nasipa su, dodaju u ovom vodoprivrednom preduzeću, sve prevlaženije, a na pojedinim lokalitetima na području Novog Sada voda je, zbog visokog vodostaja, počela da izbija i iz šahtova i starih kanalizacionih i atmosferskih otvora. 

- Sva takva mesta od Bezdana do Novog Sada sanirana su, obeležena i pod danonoćnim nadzorom operativnih i osmatračkih timova - objašnjavaju stručnjaci „Voda Vojvodine“. - Na mnogim lokalitetima postavljene su i mobilne pumpe koje prebacuju vodu iz prinasipskog pojasa, ali, i pored ovih intervencija, može se reći da je odbrambena linija ipak stabilna.

Opuštanja nema ni oko Bezdana, prvog mesta u Srbiji do kog je poplavni talas stigao. Vodostaj jeste pao ispod 700 santimetara, ali, opasnost je i dalje prisustna.

- U Bezdanu je vodostaj niži od 700 santimetara, ali, u Apatinu još imamo nivo od 750 santimara - objašnjava Vladislav Milošev, direktor Vodoprivrednog preduzeća „Zapadna Bačka“ i sektorski rukovodilac odbrane od poplava, na potezu dugom 61,4 kilometra, od državne granice do Bogojeva. - Na celom ovom potesu, imamo tri slaba mesta, koja su na vreme sanirana, pa opasnosti nema. Naravno, nasipi ostaju pod stalnom kontrolom, a čuvari nasipa tek sada dobijaju na značaju. Upravo zbog toga, iako se nivo vode spušta, zatražili smo da se vanredna odbrana nastavi još jedan dan.

NA VODOMERU - ISPOD 700 CM

DUNAV se, u svom gornjem toku, kroz Srbiju, od Bezdana do Novog Sada, polako vraća u svoje korito. Kod Bezdana nivo ove reke spustio se ispod 700 santimetara. Na vodomeru je izmereno 694 santimetra, tako da je nivo vode opao za 24 santimetra. Na vodomeru kod Novog Sada, nivo Dunava je bio 671 santimetar, tako da je i u ovom gradu nivo pao za pet santimetara.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries