Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun03262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Vrh vodenog talasa oko 12. juna na Bezdanu, u Austriji danas

Vrh vodenog talasa na Dunavu kod Bezdana očekuje se 12. juna, a hidrolozi predviđaju da će u austrijskim pokrajinama Donja Austrija i Beč nivo vodostaja te reke posle podne dostići vrhunac.

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić izjavio je danas da se očekuje da će vrh vodenog talasa biti na Dunavu oko 12. juna na Bezdanu i dalje se širiti nizvodno.

Babić je za jutarnji program TV Pink rekao da će se vodeni talas na Dunavu narednih dana spustiti nizvodno do Novog Sada i Beograda.

 

"Naše organizacione jedinice su već na terenu preduzele operativne i organizacione mere, znači, obilaze se nasipi, kritična mesta i sa javnim vodoprivrednim preduzećem 'Vode Vojvodine', 'Srbija vode i 'Beograd vode' preduzimaće sve aktivnosti kako ne bi došlo do izlivanja reke van bedema", rekao je Babić. 

Babić je istakao da, prema raspoloživim informacijama, Srbiji ne preti sličan scenario kao u pojedinim zemljama zapadne Evrope, koje imaju problema zbog porasta vodostaja i da za sada nema razloga za paniku, ali da je potrebno biti oprezan u narednih nedelju dana. 

"Svi smo u stanju maksimalne pripravnosti kako bi zaštitili ugrožena područja, jer ima naselja koja su u neposrednoj blizini Dunava", kazao je Babić. 

On je upozorio da ima dosta vikend naselja, koja su izgrađena u koritu Dunava i da tu postoji velika opasnost da ta naselja budu poplavljena.
Babić je stanovnicima vikend naselja, koji tamo i žive, savetovao da što pre evakuišu imovinu i da se i oni evakuišu da ne bi ugrozili svoj život, jer svakim danom Dunav raste. 

Babić je podsetio da se, kada se proglasi redovna odbrana od poplava, redovno obilaze nasipi, kritična mesta i daju se nalozi da se obave sitne popravke i rekonstrukcije nasipa. 

Kada se proglasi vanredna odbrana od poplava, tada se preduzima znatno širi opseg aktivnosti, pre svega na neophodnom utvrđivanju kritičnih mesta na nasipima, što znači čak i podizanje dodatnih nasipa, podsetio je Babić. 


Vodostaj Dunava u austrijskim pokrajinama Donja Austrija i Beč nalazi se u daljem porastu, a hidrolozi očekuju da će posle podne dostići vrhunac. 

U mestu Vildungsmauer vodostaj Dunava dostigao je jutros 8,76 metara, a prognoze najavljuju da će narasti do 8,95 metara, što je za 11 santimetara više nego 2002., kada su zabeležene poslednje velike poplave u Austriji. 

Rekordni nivo Dunav je dostigao tokom noći i u Kornojburgu, nadomak Beča, gde je nivo vode dostigao 8,10 metara, što je za 21 santimetar više nego avgusta pre 11 godina. 

U mestu Hainburg stanje je i dalje dramatično pošto vrhunac poplavnog talasa još nije stigao do tog grada. Dunav je na ovom mestu dostiga nivo od 9,61 metara, zbog čega je evakuisano 82 kuće, koje bi mogle biti poplavljene u narednim satima. 

Takođe postoji i dalje zabrinutost oko brane za zaštitu od poplave u Tajsu kod Kremsa, koja je u potpunosti nakvašena, kako izjavljuju vatrogasci koji su kao meru predostrožnosti uspostavili novu zemljanu branu. 

Ukoliko brana popusti preti opasnost da četiri obližnja mesta Tajs, Altvajdling, Šlikendorf i Donaudorf budu poplavljene, zbog čega je saopšteno građanima tokom noći da se pripreme za evakuaciju. 

U drugim delovima zemlje situacija se polako smiruje pošto opada vodostaj na Dunavu i počeli su radovi na uklanjanju štete koje je napravila poplava. 

Inače šteta od ovogodišnje poplave se procenjuje na oko tri milijardi evra. 

U austrijskoj pokrajini Forarlberg pronađene su dve žrtve. 

Policija je saopštila da je u podvožnjaku u mestu Herbranc pronađen jedan 55-ogodišnji muškarac, a vatrogasci su iz jezera Bodenze kod Gaisaua izvukli jednog muškarca. 

Obdukacija dva pronađena leša pokazaće da li su oni žrtve poplave, čime bi se povećao ukupan broj žrtava na četiri.

Izvor: www.studiob.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries