Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12012023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Vojvodina se priprema za bujice, vrh poplavnog talasa sutra kod Bezdana

 Srbiju će sutra, na Dunavu kod Bezdana, stići vrh poplavnog talasa, a nadležni, iako ocenjuju da za sada ne prete poplave koje su pogodile druge delove Evrope, najavljuju pojačano angažovanje ljudstva i mehanizacije. Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić naložio je danas Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine da podigne pripravnost na najviši stepen i preduzme neophodne mere kako bi bio spremno dočekan veliki talas.

"Prema najavama, vrh poplavnog talasa sutra stiže u Srbiju, prvo kod Bezdana i trajaće narednih nekoliko dana", rekao je danas Tanjugu zamenik načelnika Sektora MUP-a za vanredne situacije Ðorđe Babić. 

On je naveo da za sada ne preti izlivanje reka i ugrožavanje naselja i objekata, upozorivši na mogućnost ugrožavanja objekata u divljim naseljima na obalama reka. 

Republički hidrometeorloski zavod upozorio je ranije danas da će vodostaji na Dunavu biti u većem porastu narednih osam dana sa prevazilaženjem granica redovne odbrane od poplava.  

Porast vodostoja, sa prevazilaženjem redovne odbrane od poplava se očekuje sutra kod Bezdana, a kod Apatina 7. juna, naveo je RHMZ u upozorenju na svom sajtu. 

Kod Bogojeva i Novog Sada porast vodostaja Dunava se očekuje između 7. i 8. juna, a kod Slankamena između 8 i 9. juna, dodaje se u upozorenju. 

Najveći vodostaj Dunava u Novom Sadu zabeležen je krajem juna 1965. godine, kada je izmereno 778 centimetara, dok je u aprilu 2006. godine dostigao je 745 centimetara a polovinom juna 2010. izmeren je vodostaj od 696 centimetara. 

Pripreme u toku 

Babić je rekao i da će u petak, 7.juna biti održana sednica Pokrajinskog štaba za vanredne situacije na kojoj će se raspravljati o situaciji na vodotokovima u Vojvodini. 

On je dodao i da je Sektor za vanredne situacije u stalnom kontaktu sa kolegama u Mađarskoj gde je zbog izlivanja reka, na nekoliko područja, proglašena odbrana od poplava. 

Babić je rekao i da se lokalne samouprave pripremaju za vrh poplavnog talasa a da su ekipe Sektora za vanredne situacije već na terenu gde prate situaciju. 

Prema njegovim rečima, sutra će biti održan i sastanak predstavnika svih direkcija koje su zadužene za brigu o vodotokovima na području Srbije sa predstavnicima Sektora MUP-a za vanredne situacije i Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

Pajtić: Spremno dočekati veliki talas 

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić je sa rukovodstvom Voda Vojvodine obišao ustavu na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav kod Novog Sada kojom se reguliše vodostaj Dunava, kao i centralni magacin tog preduzeća za odbranu od poplava.  

"U ovom trenutku veliki deo Evrope nalazi se pod vodom. Zbog toga sam naložio Javnom preduzeću Vode Vojvodine da pripavnost podignu na najviši stepen", rekao je Pajtić istakavši da će u narednim danima sva vodoprivredna preduzeća u pokrajini preduzeti neophodne mere zaštite da bi "ovaj veliki talas, u ovako lošim vremenskim okolnostima, spremno sačekali". 

"U proteklih četiri godine, mi smo izgradili, rekonstruisali i sanirali više od 150 kilometara nasipa, što je više nego što se uradilo u proteklih nekoliko decenija i zato spremni dočekujemo izazove koji su pred nama", naglasio je Pajtić.  

Vršilac dužnosti direktora Voda Vojvodine Mirko Adžić rekao je da to preduzeće preduzima sve neophodne mere da dočeka dolazak velikih voda, da se saniraju uočena oštećenja na nasipima i da su sva vodoprivredne preduzeća u pokrajini, njih 21, u celodnevnoj pripravnosti, kako bi odbrambena linija bila stabilna i kako bi talas bezbedno prošao kroz našsu zemlju.  

Rukovodilac u Vodama Vojvodine Mirko Galonja izjavio je da će se, prema prognozi, već sutra steći uslovi za proglašenje redovne odbrane od poplava jer je Dunav kod Bezdana porastao 70 centimetara za 24 sata a očekuje se da će dan kasnije porasti još toliko, što je uslov za proglašenje redovne odbrane.  

Galonja je dodao da će se za nekoliko dana verovatno steći uslovi i za vanrednu odbranu od poplava, koja se kod Bezdana i kod Novog Sada proglašava kad vodostaj Dunava dostigne 700 centimetara, navedeno je u saopštenju. 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries