Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12102023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Proslavljen dan reke Save

BEOGRAD - Centralna proslava Međunarodnog dana reke Save, 1. juna, održana je danas u Beogradu, nedaleko od ušća Save u Dunav, uz kulturno-umetnički i edukativni program kojim je istaknut značaj očuvanja savskog sliva koji povezuje četiri države.

"Proslava dana Save važna je pre svega da bi mladi, koji će za 10 godina odlučivati o slivu te reke, na vreme upoznali održiv način njenog korišćenja koji ne ugrožava životnu sredinu", rekao je otvarajući proslavu sekretar međunarodne Komisije za zaštitu reke Save Dejan Komatina. On je istakao da je Sava za četiri države njenog sliva - Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, važna i zbog ekonomskog razvoja, posebno u oblasti transporta i turizma. 

Komatina je podsetio da će obnova plovnog puta na Savi početi 2015. godine, a da će trenutno kritični sektori do 2017. biti dovedeni na nivo plovnosti koji je bio krajem 80-ih godina prošlog veka. 

Predstavnica Direkcije za vode Srbije Dragana Milovanović istakla je da je dobra saradnja četiri države ključna za održanje kvaliteta vode i očuvanja ekosistema u slivu reke, podsećajući da u Srbiji "Šabac, Sremska Mitrovica i Beograd piju vodu čiji kvalitet zavisi od kvaliteta vode reke Save". Zamenik ambasadora Slovenije u Srbiji Milan Predan naveo je da je Okvirni sporazum o slivu Save bio treći dokument koje su države bivše Jugoslavije potpisale nakon rata, posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma i Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ. 

"To je bio prvi sporazum usmeren na saradnju i razvoj", istakao je Predan i dodao da se Slovenija trudi da susedima nizvodno prepusti što čistije vode Save. Građani su na savskoj obali mogli da vide program KUD-a "Abrašević" koji je predstavio nacionalne igre četiri države savskog sliva, a organizovani su i javni čas o klimatskim promenama i kreativne i edukativne ekološke radionice. 

Deo programa proslave Dana Save biće i doček biciklista koji su učestvovali u prvoj međunarodnoj bicikističkoj turi "Sava 2013", kojom je promovisana ta tura od izvora Save u Sloveniji do ušća u Dunav u Beogradu. Biciklisti, koji su vožnju počeli 25. maja na izvoru Save, simbolično će označiti kraj ture duge 850 kilometara, sipanjem vode sa izvora Save u Dunav, na ušću ispod Kalemegdana, kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović". 

Regionalno obeležvanje Dana reke Save počelo je 24. maja u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice, susretom učenika srednjih škola iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Srbije na drugom "Parlamentu mladih", a nastavljeno je nizom lokalnih manifestacija u zemljama savskog sliva. Dan Save, 1. jun, ustanovljen je 2007. godine, a obeležava se od 2008. godine da bi se javnosti pored postojanja izuzetnih ekoloških vrednosti i privrednih potencijala u njenom slivu promovisalo održivo korišćenje i razvoj ekonomije kroz regionalnu saradnju. U slivu Save, u četiri drzave, živi oko devet miliona ljudi.

Izvor: www.kurir-info.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries