Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed11292023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Masna soda opet u Tisi

Mesec dana pre rađanja svetskog fenomena tiskog cveta reka ponovo zagađena. U beloj peni koja se izliva iz kanala u reku nalazi se natrijum-hidroksid (tzv. masna soda).

NOVI KNEŽEVAC - Pred kupališnu sezonu i samo mesec dana pre cvetanja Tise, čuvenog svetskog fenomena, u Novom Kneževcu se u ovu vojvođansku reku opet puštaju opasne materije, a građani su zbog bele pene, koja je u sredu od ranih jutarnjih časova viđena na površini vode, opet alarmirali javnost. 

Meštani, koji su zadnji put pre dva meseca snimkom zagađene reke obavestili inspekciju i javnost, posebno su zabrinuti što se u beloj peni koja se izliva iz kanala u Tisu nalazi hemija, izvesne količine natrijum - hidroksida, takozvane masne sode, koja se koristi u proizvodnji papira u fabrici "Lepenka". Ostaci od ove hemije se nakupljaju u meliorativnom kanalu koja povezuje fabriku i reku, i kada dođe do prezasićenja, taj otpad se ispušta u vodu. 

Mada je je ustanovljeno da je najveći, "Lepenka" nije i jedini zagađivač Tise, kaže za "Novosti" pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Slobodan Puzović. 

- "Lepenka" je fabrika za proizvodnju papira, otpadne vode iz proizvodnje idu u prečistač. Inspekciji je naloženo da ispita kvalitet vode na ulazu i na izlazu iz prečistača. Prema izveštaju iz februara ove godine, otpadne vode su u velikoj meri opterećenje suspendovanim materijama - objašnjava pokrajinski sekretar. - Te otpadne vode se nakon prečistača upuštaju u lagunu gde se vrši dodatno taloženje. Između lagune i Novokneževačkog kanala postavljena je betonska brana sa ustavom koja je u kvaru i otvorena je prema kanalu. 

Kako navodi, u "Lepenci" postoji i sistem za odvajanje najsitnijih vlakana, pre odvođenja vode na prečistač, koji je takođe u kvaru, a inspekcija im je naložila da to poprave. 

Međutim, osim "Lepenke", kritični su i obližnji ribnjak, kao i fabrika "Aleva", ali i okolne privatne kuće koje nemaju kanalizaciju.

MANjE CVETOVA

Građani, koji leta provode kupajući se na Tisi, pa i ribolovci, zaprepašćeni su prizorom koji se svake godine nekoliko puta pojavljuje na ovoj reci, kako kažu, i tiskog cveta, koji svake godine u junu cveta iz ove reke, sve je manje.


Izvor: www.novosti.rsJoomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries